Vegansk Nutella utan raffinerat socker och palmolja

Igår var det Nutelladagen, det firade jag med att göra min egna Nutella helt utan raffinerat socker och palmolja.

Ange kod RABATT10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på tillredning och servering vid köp över 500 kr (gäller även för reavaror!)

Nutella har tidigare försökt framstå som ett hälsosamt frukostalternativ. Men det vet nog många att så inte är fallet. Nutella är för mig något som mer är synonymt med godis och bakverk och framförallt inte speciellt nyttigt. Däremot går det göra Nutella som blir nyttigt eller iallafall mycket nyttigare än den varianten man kan köpa i butiken idag.

Nutella är ju i grunden en hasselnötskräm med chokladsmak. Både choklad och hasselnötter innehåller en massa nyttigheter. Då kan man tänka sig att detta skulle kunna vara en nyttig produkter. Visst om den i huvudsak hade haft hasselnötter och choklad som ingredienser. Men nu är tyvärr fallet inte så, utan Nutella består till drygt hälften av raffinerat vitt socker och ungefär en fjärdedel av palmolja. Endast 14% är hasselnötter. Slutsats blir, inte så nyttigt!

Då är det bra att det är ganska enkelt att göra en egengjord Nutella, där istället hasselnötter får spela huvudrollen och där sötman istället kommer från kokossocker och krämigheten från riktig choklad och kakaosmör.

Kokossocker innehåller självklart kolhydrater precis som socker men till skillnad från raffinerat vitt socker så är den rik på vitaminer, mineraler och hälsosamma antioxidanter. Kokossocker har även ett lågt GI-värde (glykemiskt index), vilket gör att det inte påverkar vårt blodsocker och insulinpåslag som vanligt raffinerat socker gör.

Hemgjord Nutella

250g Hasselnötter gärna ekologiska
80g Cashewnötter
85g Kokossocker (1,25dl)
3msk Kakao
100g Choklad (kakaohalt 60-70%)
2msk Kokosfett
1 Nypa salt

Gör så här

1. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 minuter på 200ºc. Nötterna är klara när det knäpper i dem. Ta ut dem och låt dem svalna.

2. Gnugga av skalet av hasselnötterna genom att lägga dem i en kökshandduk och sedan gnugga dem mot varandra. Alternativt kan man lägga dem i en burk och skaka dem hårt.

3. Mixa de rostade hasselnötterna tillsammans med cashewnötterna i en matberedare till ett krämigt och slätt nötsmör. Här krävs en bra matberedare för ett bra resultat. Själv använder jag mig utav en Magimix 5200 XL som jag varmt kan rekommendera. Det är en rejäl och robust maskin med en stark motor som gör jobbet. Är du sugen på att köpa en egen Magimix så får du gärna klicka dig vidare härifrån så sponsrar du samtidigt min blogg med några kronor på köpet.

4. Tillsätt kokossocker, kakao och mixa vidare till en slät chokladkräm.

5. Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt sedan den tillsammans med kallpressad kokosolja till hasselnötskrämen.

6.Smaka av nutellan med en nypa salt och häll upp på en väl rengjord burk. Nutellan kommer att vara lite lösare än den du köper i butiken. Men den blir hårdare om den förvaras i kylen.

Kolla gärna in min lite original Nutella eller andra liknande recept här nedan

Hemgjord Nutella

Semifreddo med rostade hasselnötter och Nutella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpraliner

Supernyttiga raw brownies

 

 

 

 

 

 

 




Sockerfritt mangogodis

Brukar du äta lördagsgodis? Varför då inte göra ditt egna nyttiga mangogodis, både enkelt och nyttigt, helt gjort på naturliga råvaror och utan tillsatt raffinerat socker.Hjärtlig Mangogodis

Godis består generellt mest av socker oftast i form av glukossirap gjort från spannmål. Denna sockerart har även visat sig vara ännu sämre för hälsan än det vanliga sockret från sockerbetan eller sockerröret som vi är vana vid. Godis innehåller dessutom oftast artificiella färg och smakämnen. Bland annat azofärgämnena som visat sig vara starkt allergiframkallande. Detta tillsammans med en rad olika konsistensgivande. Läs gärna mer om godis och innehåll i ett äldre inlägg om barnkalas här.

Då är det bättre att göra lite eget godis. Där du dessutom får i dig riktiga näringsämnen från färsk frukt istället för att äta de artificiella fruktgodiset som innehåller 0% riktig frukt.

Dessa vingummi kan även göras på andra frukter och bär om så önskas och har du inte tillgång till agar agar som är ett helt vegetabiliskt geléämne så går det lika bra att använda klassiskt gelatin. Men då behöver du dubbla mängden för att få samma resultat. Du kan stöpa din mangogodis i speciella silikon eller godisformar som finns att köpa exempelvis här. Eller så kan du  klicka ut smeten på exempelvis ett bakpapper eller över maizenamjöl. Och forma dina godisar som du vill.

Mangogodis 

250g Fryst eller färsk mango
100g Mogen banan
100g Vatten
Saften från ekologisk citron
2msk Lönnsirap eller honung (Kan uteslutas)
7g Agar agar pulver (eller ca 14g gelatin eller 12 konsument gelatinblad)

Gör så här.

1. Koka upp mango och banan tillsammans med vatten i en kastrull och koka den försiktigt mjuk.
2. Mixa mango och banangröten i en matberedare eller mixer till en slät puré.
3. Passera mangopurén genom en finmaskig sil om du vill ha en extra len mangogodis. Vill du hellre ha en godis med mer struktur så kan du hoppa över detta steg.
4. Tillsätt juicen från en citron och smaka till purén med lönnsirap eller honung om du önskar en lite sötare mangogodis. Mangons sötma kan variera väldigt mycket, beroende på säsong odlingsplats och sort.
Mät upp mangopurén och tillsätt 7g agar agar per 4dl puré (ca 3 tsk). Om du vill använda gelatin, så blötlägger du först gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinet mjuknat (ca 5 minuter) så pressar du bort överflödigt vatten och tillsätter gelatinet till mangopurén.
5. Värm på purén och småkoka den i ca 5 minuter om du använder agar agar men se till att tillsätta lite mer vatten om mängden minskar. Använder du gelatin så behöver du bara se till att gelatinet smälter.
6. Stöp ditt mangogodis i godisformar. Jag använder mig av denna typen av silikonformar som är väldigt smidigt till just godistillverkning. De är även väldigt användbara till andra bakverk och desserter, så en god investering att ha hemma.

Tycker du om att göra hemgjort godis så får du gärna kika in några av mina narr goda godisrecept här nedan.

Sega jordgubbsremmar

Syrliga mango och passionsfruktsremmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallontoppar

Geléhjärtan med smak av hallon

 

 

 

 

 

 

 

 




Supernyttiga raw brownies

Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

Annons Svensk hälsokost.se
I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Annons Cervera

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.

 

Kika gärna in några andra goda hälsosamma recept här nedan

 

Sockerfri och glutenfri kladkaka

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Rödbetssmoothie med hallon och hampa

Rawfoodbullar med chiafrön

 

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här

 

 




Odla dina egna ärtskott

Att odla sina egna ärtskott är väldigt enkelt och går att göra året runt, vilket kan vara extra trevligt så här års när ingenting annat växer. Det blir ett härligt grönt inslag på fönsterbänken.

ÄrtskottAnnons LindexAnge kod se1845out i kassan och få 30% rabatt på outerwear! Gäller även på reavaror! Giltig till och med 2018-11-21

Att grodda eller odla gröna skott av exempelvis gula ärtor är ett väldigt enkelt sätt att få något grönt och krispigt att förgylla salladen eller toppa maten med så här års. Och det bästa av allt är att det bara tar cirka en vecka från sådd till skörd. Skott och groddar är även väldigt näringsrika och är b la fullproppade med antioxidanter, proteiner och vitaminer. Det sägs även att själva groddningen gör att vi kan ta upp näringen på ett mycket bättre sätt, vilket gör groddar och skott till riktig supermat. Det är även billig mat, då exempelvis gula ärtor som jag använt mig utav här för att odla mina gröna ärtskott, endast kostar dryga tian i butik per kilo. På ett kilo gula ärtor kan du få ut oerhört stora mängder gröna ärtskott.

Så här groddar du och odlar dina egna ärtskott.

  1. Skölj några matskedar gula torkade ärter. Lägg dem i en skål och fyll på rikligt med vatten.
  2. Låt sedan ärtorna stå i blöt i cirka ett dygn, men byt gärna vatten efter halva tiden.
  3. Sila bort vattnet.
  4. Sprid ut ett tunt lager av planteringsjord på en bricka, blomkruka eller vad du ni vill odla dem i. Sprid ut dina ärtor och täck dem med ett nytt tunt lager med jord, det räcker så att de precis täcker ärtorna.
  5. Fukta jorden med sprayflaska. Det är nu väldigt viktigt att du håller jorden runt ärtorna fuktig, så att de kan börja grodda sig i jorden. Ett bra knep kan vara att täcka din plantering med ett fuktigt papper, på så sätt håller sig fukten längre.  
  6. Ställ brickan på ljus plats.
  7. När ärtorna börjat grodda och sätta rot, kan du ta bort pappret och spraya din odling vid behov.
  8. Skörda dina ärtskott med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm). Du kan även få flera omgångar ärtskott per sådd om du lämnar ett par centimeter av skotten när du skördar. Då kommer ärtorna att skjuta nya skott.
  9. Använd dina ärtskott i salladen, som topping på måltiden, eller på frukostmackan. De ljuvliga skotten har väldigt många användningsområden.

Annons Odla.nu

Lycka till med ditt groddande och odlande. Testa även att byta ut ärtorna mot exempelvis solrosfrön (obs hela) eller mungbönor, för andra trevliga skott.

 

Kika gärna in några av mina tidigare inlägg här nedan

Broccoli

Spagettipumpa

 

 

 

 

 

 

Surkål med kummin

Hemgjort ströbröd