Sockerfritt mangogodis

Brukar du äta lördagsgodis? Varför då inte göra ditt egna nyttiga mangogodis, både enkelt och nyttigt, helt gjort på naturliga råvaror och utan tillsatt raffinerat socker.Hjärtlig Mangogodis

Godis består generellt mest av socker oftast i form av glukossirap gjort från spannmål. Denna sockerart har även visat sig vara ännu sämre för hälsan än det vanliga sockret från sockerbetan eller sockerröret som vi är vana vid. Godis innehåller dessutom oftast artificiella färg och smakämnen. Bland annat azofärgämnena som visat sig vara starkt allergiframkallande. Detta tillsammans med en rad olika konsistensgivande. Läs gärna mer om godis och innehåll i ett äldre inlägg om barnkalas här.

Då är det bättre att göra lite eget godis. Där du dessutom får i dig riktiga näringsämnen från färsk frukt istället för att äta de artificiella fruktgodiset som innehåller 0% riktig frukt.

Dessa vingummi kan även göras på andra frukter och bär om så önskas och har du inte tillgång till agar agar som är ett helt vegetabiliskt geléämne så går det lika bra att använda klassiskt gelatin. Men då behöver du dubbla mängden för att få samma resultat. Du kan stöpa din mangogodis i speciella silikon eller godisformar som finns att köpa exempelvis här. Eller så kan du  klicka ut smeten på exempelvis ett bakpapper eller över maizenamjöl. Och forma dina godisar som du vill.

Mangogodis 

250g Fryst eller färsk mango
100g Mogen banan
100g Vatten
Saften från ekologisk citron
2msk Lönnsirap eller honung (Kan uteslutas)
7g Agar agar pulver (eller ca 14g gelatin eller 12 konsument gelatinblad)

Gör så här.

1. Koka upp mango och banan tillsammans med vatten i en kastrull och koka den försiktigt mjuk.
2. Mixa mango och banangröten i en matberedare eller mixer till en slät puré.
3. Passera mangopurén genom en finmaskig sil om du vill ha en extra len mangogodis. Vill du hellre ha en godis med mer struktur så kan du hoppa över detta steg.
4. Tillsätt juicen från en citron och smaka till purén med lönnsirap eller honung om du önskar en lite sötare mangogodis. Mangons sötma kan variera väldigt mycket, beroende på säsong odlingsplats och sort.
Mät upp mangopurén och tillsätt 7g agar agar per 4dl puré (ca 3 tsk). Om du vill använda gelatin, så blötlägger du först gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinet mjuknat (ca 5 minuter) så pressar du bort överflödigt vatten och tillsätter gelatinet till mangopurén.
5. Värm på purén och småkoka den i ca 5 minuter om du använder agar agar men se till att tillsätta lite mer vatten om mängden minskar. Använder du gelatin så behöver du bara se till att gelatinet smälter.
6. Stöp ditt mangogodis i godisformar. Jag använder mig av denna typen av silikonformar som är väldigt smidigt till just godistillverkning. De är även väldigt användbara till andra bakverk och desserter, så en god investering att ha hemma.

Tycker du om att göra hemgjort godis så får du gärna kika in några av mina narr goda godisrecept här nedan.

Sega jordgubbsremmar

Syrliga mango och passionsfruktsremmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallontoppar

Geléhjärtan med smak av hallon

 

 

 

 

 

 

 

 




Supernyttiga raw brownies

Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

Annons Svensk hälsokost.se
I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Annons Cervera

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.

 

Kika gärna in några andra goda hälsosamma recept här nedan

 

Sockerfri och glutenfri kladkaka

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Rödbetssmoothie med hallon och hampa

Rawfoodbullar med chiafrön

 

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här

 

 




Odla dina egna ärtskott

Att odla sina egna ärtskott är väldigt enkelt och går att göra året runt, vilket kan vara extra trevligt så här års när ingenting annat växer. Det blir ett härligt grönt inslag på fönsterbänken.

ÄrtskottAnnons LindexAnge kod se1845out i kassan och få 30% rabatt på outerwear! Gäller även på reavaror! Giltig till och med 2018-11-21

Att grodda eller odla gröna skott av exempelvis gula ärtor är ett väldigt enkelt sätt att få något grönt och krispigt att förgylla salladen eller toppa maten med så här års. Och det bästa av allt är att det bara tar cirka en vecka från sådd till skörd. Skott och groddar är även väldigt näringsrika och är b la fullproppade med antioxidanter, proteiner och vitaminer. Det sägs även att själva groddningen gör att vi kan ta upp näringen på ett mycket bättre sätt, vilket gör groddar och skott till riktig supermat. Det är även billig mat, då exempelvis gula ärtor som jag använt mig utav här för att odla mina gröna ärtskott, endast kostar dryga tian i butik per kilo. På ett kilo gula ärtor kan du få ut oerhört stora mängder gröna ärtskott.

Så här groddar du och odlar dina egna ärtskott.

  1. Skölj några matskedar gula torkade ärter. Lägg dem i en skål och fyll på rikligt med vatten.
  2. Låt sedan ärtorna stå i blöt i cirka ett dygn, men byt gärna vatten efter halva tiden.
  3. Sila bort vattnet.
  4. Sprid ut ett tunt lager av planteringsjord på en bricka, blomkruka eller vad du ni vill odla dem i. Sprid ut dina ärtor och täck dem med ett nytt tunt lager med jord, det räcker så att de precis täcker ärtorna.
  5. Fukta jorden med sprayflaska. Det är nu väldigt viktigt att du håller jorden runt ärtorna fuktig, så att de kan börja grodda sig i jorden. Ett bra knep kan vara att täcka din plantering med ett fuktigt papper, på så sätt håller sig fukten längre.  
  6. Ställ brickan på ljus plats.
  7. När ärtorna börjat grodda och sätta rot, kan du ta bort pappret och spraya din odling vid behov.
  8. Skörda dina ärtskott med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm). Du kan även få flera omgångar ärtskott per sådd om du lämnar ett par centimeter av skotten när du skördar. Då kommer ärtorna att skjuta nya skott.
  9. Använd dina ärtskott i salladen, som topping på måltiden, eller på frukostmackan. De ljuvliga skotten har väldigt många användningsområden.

Annons Odla.nu

Lycka till med ditt groddande och odlande. Testa även att byta ut ärtorna mot exempelvis solrosfrön (obs hela) eller mungbönor, för andra trevliga skott.

 

Kika gärna in några av mina tidigare inlägg här nedan

Broccoli

Spagettipumpa

 

 

 

 

 

 

Surkål med kummin

Hemgjort ströbröd

 

 




Min goda morotskaka

Morotskaka är lite av en klassiker. Morötterna gör både kakan extra saftig och lite mer näringsrik än andra kakor och bakverk. Vilket kan vara ett smart sätt att lura i barn lite extra fibrer.


Morotskaka anses av många som en nyttigare kaka. Men även om morotskaka innehåller nyttiga morötter så innehåller den även en hel del socker. Så en nyttig kaka är det inte även om det helt klart är en kaka som samtidigt ger en hel del fibrer och innehåller mer nyttiga vitaminer och mineraler än andra söta bakverk.  Morötter har använts för framförallt sötning i bakverk sedan medeltiden, detta då socker och andra sötningsmedel förr var få och dyra. Morötter som innehåller mer naturligt socker än någon annan grönsak förutom sockerbetan användes ofta för att söta bakverk och desserter. Morotskakan blev sedan åter populär igen under andra världskrigets hårda ransoneringen på b.la socker.

 

Morotskaka

4st Ägg
2,5dl Muscovadosocker (200g)
2,5dl Dinkelmjöl (180g)
1dl Havregryn (40g)
2tsk Bikarbonat
2tsk Bakpulver
1msk Kanel
1tsk Kardemumma
2tsk Ingefära
1,5dl Rapsolja (135g)
350g Morot

Färskostfrosting

250g Färskost
100g Rumstempererat smör
2,5dl Florsocker (150g)
Skal från en ekologisk citron
1 Nypa salt

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på 175ºc.
  2. Vispa äggen luftigt med sockret och kryddorna, gärna med en elvisp, så att du får äggvispet riktigt luftigt.
  3. Riv under tiden morötterna på den fina sidan på rivjärnet.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggvispet med hjälp av en slickepott eller liknande.
  5. Tillsätt sedan de rivna morötterna och olja och rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i en smörad bakform. Jag använder denna smidiga formen från bagaren och kocken, som dessutom har en löstagbar botten.
  7. Baka morotskakan mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Känn efter med en sticka för att vara säker på att kakan är klar. Stickan ska inte bli kladdig när du sticker ner den i mitten av kakan.
  8. Låt morotskakan kallna och gör under tiden färskostfrostingen.
  9. Blanda smör och florsocker i en rymlig bunke och vispa fluffigt med hjälp av en elvisp eller i en vispmaskin.
  10. Tillsätt citronzest och färskost och fortsätt vispa till en fluffig och glansig frosting.
  11. Bred ut färskostfrostingen jämnt över hela morotskakan.
  12. Vill du ha ett randigt mönster så kan du göra det genom att dra en gaffel över frostingen.
  13. Riv lite morot och strö över kakan. Dela upp och njut.

 

Kika gärna in några av mina tidigare goda bakverk här nedan.

Budapestrulle

Lakritscupcake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saffranskladdkaka på vit choklad

Nyttig kladdkaka