Min enkla nötgranola

Min enkla nötgranola är en standard för mig vid varje frukost. Nötgranolan är ett perfekt tillbehör till min morgonyoghurt med kvarg och rårörda bär.Nötgranola med frön

Annons Stadium
Vad kan bli en bättre start på dagen än nötter och frön. Nötter och frön innehåller mycket nyttigt fett och fibrer som gör att du rivstartar dagen på ett bra sätt. Nötter har även visat sig vara bra för att hålla en jämn vikt då det balanserar blodsockret. Nötter har även en förmåga att binda fett, vilket gör att det totala fettupptaget i tarmen minskar. Nötter är även väldigt proteinrika och vissa sorter innehåller lika mycket protein som andra välkända proteinkällor såsom kyckling fisk och kött.

Jag brukar variera innehållet på min nötgranola lite beroende på tillgång av nötter och frön. Men basen brukar ofta vara på cashewnötter, valnötter och pumpafrön. Ett tips är att se vad som finns på kampanj i butiken eller vad som finns i naturgodishyllan som idag ofta har ett väldigt brett utbud av naturella nötter. Kan du hitta ekologiska nötter så är det även att föredra även om de är lite dyrare, speciellt när det kommer till mandel som är en väldigt besprutad gröda.

Nötgranola med frön

100g Cashewnötter
100g Valnötter
100g Parnötter eller mandel
100g Pumpafrön
100g Solrosfrön
1msk Neutral olja
1tsk Himalayasalt

Annons City Gross

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 200ºC
2. Blanda nötterna med fröna i en ugnssäker form
3. Massera in oljan och saltet i nötblandningen, oljan gör så att saltet fäster bättre till nötterna och gör att nötgranolan smakar mer.
4. Rosta nötgranolan i ca 10 minuter i ugnen. Vill du ha mer väg så kan du röra om lite i granolan och rosta ytterligare några minuter. Men se upp så att du inte bränner din granola.
5. Låt nötgranolan svalna och förvara sedan i en tätslutande burk i rumstemperatur. För extra lång hållbarhet så förvarar du nötgranolan mörkt. Det saktar ner härskningsprocessen i nötterna och på så sätt håller de sig längre. Granolan fungerar även bar som ett snacks eller för att strö över maten, så den har många goda användningsområden.

Kika gärna in några andra liknande recept här nedan.

Frukostgarnola på dinkel och nötter

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Saltrostade mandlar

Chilirostade kikärtor




Supernyttiga raw brownies

Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

Annons Svensk hälsokost.se
I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Annons Cervera

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.

 

Kika gärna in några andra goda hälsosamma recept här nedan

 

Sockerfri och glutenfri kladkaka

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Rödbetssmoothie med hallon och hampa

Rawfoodbullar med chiafrön

 

 

 




Snabb lakritskola

Lakrits är egentligen inte min favoritsmak men denna simpla lilla laktitskola är faktiskt väldigt god, iallafall tycker de andra lakritsälskande här hemma det. Dessutom är den busenkel att göra.Lakritskola

Annons Bagaren och kocken
Lakrits kommer ursprungligen från lakritsroten som sägs ha medicinska effekter. Lakrits har b.la visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper i kroppen, den anses också vara lugnande för magen, dämpa hosta och rena levern. Lakrits har även visat sig höja blodtrycket, vilket kan vara bra för dem som har lågt blodtryck. Men samtidigt så bör den intas med mer försiktighet, av dem som har högt blodtryck.

Men utöver dessa goda egenskaper så är lakrits något av en favorit hos min sambo och nyligen även av den yngsta här hemma. Så för att göra de, extra glasa till jul så får det väl lov att bli lite lakritskola med till jul. Den är dessutom busenkel att göra. Lakritspulver finns att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan du köpa det här.

Jag vill även passa på att önska er alla en riktigt riktigt God Jul.

Lakritskola ca 40 bitar

1,5dl Vispgrädde
60g Smör
125g Glykos
125g Socker
60g Mörkt muscovadosocker
10g Lakritspulver
1 Nypa salt

Annons Stayhard

Gör så här.

  1. Koka upp grädde, smör, glykos och salt i en tjockbottnad gryta
  2. Blanda lakritspulver med sockret.
  3. När rädd och glykosblandningen kokat upp, tillsätt lakritssockret och koka vidare på medelhög värme samtidigt som du rör lite då och då.
  4. Koka sedan kolan till ca 125º för en mjuk kola och till ca 130ºc för en hårdare kola, personligen tycker jag det är bäst att koka den till 130ºc, då den kan förvaras i rumstemperatur utan att kladda. Har du ingen stektermometer så får du istället göra ett kulprov. Droppa då lite av laktitskolan ned i ett glas med iskallt vatten. kan du rulla kolan till en liten boll, så är den färdig.
  5. Häll upp den färdiga kolan i en bakform klädd med ett bakpapper på ca 20-25cm. Jag använder mig av denna brownieformen till alla mina kolarecept här och det blir perfekt för en lagom tjock kola.
  6. Låt kolan stelna ordentligt i rumstemperatur och skär den sedan i ca 40 bitar.
  7. Slå in varje lakritskola i smörpapper eller cellofan eller vad du nu vill slå in dem i. Förvara dem sedan i rumstemperatur eller på ett svalt ställe om du valt att göra den kladdigare varianten av lakristkola.

Kika gärna in några av mina andra goda kolarecept här nedan.

Hallonkola

Havtornskola

 

 

 

 

 

 

 

Gräddkola

Riesenkola

 

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här

 

 




Juliga knäck med smak av apelsin

Knäck är nog än av de mest klassiska julgodiset på våra julbord och kan göras på många olika sätt. Men mest klassiskt är den klassiska mandelknäcken.Knäck


Nu är det inte många veckor kvar till jul och det är hög tid för julbak och godistillverkning. Knäck är nog en av de mest klassiska julgodiset och har anor tillbaka tills på slutet av 1800-talet. Knäck görs klassiskt på lika delar socker, grädde och sirap och smaksätts sedan med hackad mandel.

Det var även vanligt att man tillsatte ströbröd eller exempelvis kokosflingor för att dryga ut knäcken. Även bakpulver kan förekomma för att göra knäcken mer porös. För att få knäcken extra glansiga och extra smakrika brukar jag även tillsätta lite smör till mina knäck. Smöret tillsätter jag precis på slutet av koket och på så sätt förhindrar jag även att kolan går upp mer i temperatur. På så sätt får jag även exakt den konsistens på knäcken som jag vill ha. Till sist tillsätter jag även en liten nypa salt, just för att förstärka alla smakerna i knäcken.

Jag har nog förätit mig lite på den klassiska knäcken med åren. Så jag gillar att tillsätta lite andra smaker i mina knäck. Det kan vara allt ifrån frystorkade hallon, lakrits eller choklad eller som i detta recept där jag använt mig av lite apelsincest (skal) för att få en härlig apelsinsmak på knäcken.

 

Knäck med apelsinsmak

2dl Vispgrädde
2dl Socker
2dl (240g) Sirap
40g Hackad mandel
20g Smör
1 Nypa salt
Skal från en ekologisk apelsin (Kan uteslutas)

Gör så här.

  1. Skålla och skala mandeln genom att koka upp den i lite vatten och sedan dra av skalen. Hacka sedan mandeln fint eller i de bitarna du vill ha i din knäck. Vill du inte hacka med kniv så kan du använda dig utav en nötmal. Jag använder mig ofta av denna nötmalen, som är väldigt smidig, speciellt så här i glöggtider.
  2. Blanda Vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull och låt koka upp under lätt omrörning. Det är en fördel att använda en vid kastrull, då kommer kolan att kokas snabbare. Kola som kokas för långsamt kan kristallisera sig och ge en sandig och grynig kola.
  3. Låt kolan koka kraftigt utan lock till en temperatur på 130ºc, för att få en fast men ändå inte för hård knäck. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov, genom att ta en tesked av kolan och lägga den i kallt vatten. Går det rulla kolan till en liten kula, så är den färdig. Vill du ha en lösare knäck, så kokar du den bara till 125ºc och vill du ha hård knäck, så låter du den koka vidare till 135ºc.
  4. Ta bort kolan från värmen och rör i smöret, de hackade mandlarna och en nypa salt.
  5. Häll genast upp knäcken i knäckformar. Enklast är att hälla en del av den varma smeten i en liten ösare och med hjälp av en den och en liten sked fördela knäcksmeten i formarna. Det kan vara lite bökigt men blir svårare när smeten kallnar då den också blir segare och fastare. Skulle den hinna bli för kall, kan du kan försiktigt värma knäcksmeten lite i kastrullen för att lösa upp den igen. Du kan även använda dig utav en knäcktratt, som specifikt är gjord för att hälla upp knäck och kola.
  6. Vill du istället göra brytknäck så kan du bara hälla ut knäcksmeten på en bakpappersbeklädd plåt eller värmetålig bricka.
  7. Låt sedan knäcken stelna i rumstemperatur.
  8. Förvara sedan knäcken på ett svalt ställe i en burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.

Gillar du att göra ditt egna julgodis så får du gärna kika in några av mina andra smarriga recept på julgodis här nedan.

 

Hallonkola

Smörkola

 

 

 

 

 

 

 

Choklad och apelsinfudge

 

Bountypraliner