Supernyttiga raw brownies

Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

Annons Svensk hälsokost.se
I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Annons Cervera

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.

 

Kika gärna in några andra goda hälsosamma recept här nedan

 

Sockerfri och glutenfri kladkaka

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Rödbetssmoothie med hallon och hampa

Rawfoodbullar med chiafrön

 

 

 




Örtsekt Kycklingfilé med rostad pumpapuré och svartkål

Många vill äta rött kött till nyår. Jag kommer istället att satsa på ekologisk svensk kyckling och servera en örtsekt kycklingfilé med rostad pumpapuré och svartkål.Örtstekt kycklingfilé

Annons kitchentime Mellandagsrea: upp till 70% rabatt på hundratals produkter!

Vi äter allt mer kyckling i Sverige. Men kyckling har dessvärre även fått ett sämre rykte på senare år. Mycket på grund av hård prispress från två av våra stora kycklingproducenter som i sin tur har svarat upp på prispressen som kommit utifrån. Detta har lätt till att den konventionella kycklingen idag är en väldigt billig råvara samtidigt som den klassas som ett väldigt hälsosamt protein, på grund av sitt höga protein innehåll och låga fettinnehåll. Prispressen på kyckling har gjort produktionen så effektiv så att kycklingen idag bara behöver ca 25 dagar från ägg tills den ligger på din tallrik. Resultatet blir en väldigt smaklös och tråkig kyckling och vägen dit är allt annat än human. 

Då är det bra att det idag börjat dyka upp alternativ till denna prispressade och smaklösa kyckling. kyckling som även smakar kyckling. Jag har i detta recept valt att använda mig av kyckling från Rekokyckling men även kyckling från Bjärefågel går bra.

Till rätten serverar jag gärna en god rösti eller Pom-Anna men även rostad potatis går samt en god och smakrik skysås.

 

Örtstekt kycklingfilé ca 4 portioner

600g Kycklingbröstfilé med skinn (gärna Reko eller Bjärekyckling)
2 klyftor Vitlök
1msk Hackad Timjan
1msk Hackad Rosmarin
1msk Hackad persilja
2-3msk Olivolja
1msk Salt
1tsk Svartpeppar
½ tsk Chiliflakes

Gör så här

  1. Blanda allt med kycklingen och låt stå och marinera i ett par timmar eller över natten.
  2. Stek kycklingen med skinnsidan nedåt i en stekpanna på medelhög värme, tills skinnet är gyllene och frasigt.
  3. Sänk till låg värme och vänd på kycklingen, Låt kycklingen bli klar i pannan eller stek klart kycklingen i ugnen på 100°C till en innetemperatur på 69° Låt kycklingen vila i 10 minuterinnan du skär upp den.

Rostad Pumpapuré

Ca 600g pumpa (butternut squash)
1 Gul lök
2 klyftor vitlök
1,5dl Kycklingbuljong
25g Smör
Salt och Svartpeppar efter smak
Färsk citronjuice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Skala pumpan och ta bort kärnhuset. Skär pumpan i små bitar.
  3. Skala vitlöken och löken.
  4. Rosta pumpa, lök och vitlök på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen ca 30 min.
  5. Mixa allt slätt med buljongen och tillsätt smöret. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Krispig svartkål

100g Grönkål
1msk Kallpressad olivolja
1 Nypa Himalayasalt

Gör så här

  1. Sköljkålenoch ta bortstammen från grönkålen.
  2. Riv grönkålen i mindre bitaroch fördela dem på en bakpappersklädd bakplåt.
  3. Ringla olja över kålen och strö över lite saltoch blanda in det ordentligt.
  4. Rosta kålen på 175º varmluft i ugnen i 6-8 minuter eller tills kålen blivit spröd och krispig.
  5. Svartkålschipsen går även utmärkt att äta som nyttiga snacks som de är eller med en god dipp till.

Servera kycklingen med pumpapuré, svartkålschips, picklade rödlök och en god skysås samt gärna en ett gott potatistillbehör såsom en potatisrösti eller Pom Anna.

Andra trevliga recept för nyår kan du hitta här.

 

Rödvinsås

Bearnaisesås

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaniljpannacotta

Crème caramel




Snabb lakritskola

Lakrits är egentligen inte min favoritsmak men denna simpla lilla laktitskola är faktiskt väldigt god, iallafall tycker de andra lakritsälskande här hemma det. Dessutom är den busenkel att göra.Lakritskola

Annons Bagaren och kocken
Lakrits kommer ursprungligen från lakritsroten som sägs ha medicinska effekter. Lakrits har b.la visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper i kroppen, den anses också vara lugnande för magen, dämpa hosta och rena levern. Lakrits har även visat sig höja blodtrycket, vilket kan vara bra för dem som har lågt blodtryck. Men samtidigt så bör den intas med mer försiktighet, av dem som har högt blodtryck.

Men utöver dessa goda egenskaper så är lakrits något av en favorit hos min sambo och nyligen även av den yngsta här hemma. Så för att göra de, extra glasa till jul så får det väl lov att bli lite lakritskola med till jul. Den är dessutom busenkel att göra. Lakritspulver finns att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan du köpa det här.

Jag vill även passa på att önska er alla en riktigt riktigt God Jul.

Lakritskola ca 40 bitar

1,5dl Vispgrädde
60g Smör
125g Glykos
125g Socker
60g Mörkt muscovadosocker
10g Lakritspulver
1 Nypa salt

Annons Stayhard

Gör så här.

  1. Koka upp grädde, smör, glykos och salt i en tjockbottnad gryta
  2. Blanda lakritspulver med sockret.
  3. När rädd och glykosblandningen kokat upp, tillsätt lakritssockret och koka vidare på medelhög värme samtidigt som du rör lite då och då.
  4. Koka sedan kolan till ca 125º för en mjuk kola och till ca 130ºc för en hårdare kola, personligen tycker jag det är bäst att koka den till 130ºc, då den kan förvaras i rumstemperatur utan att kladda. Har du ingen stektermometer så får du istället göra ett kulprov. Droppa då lite av laktitskolan ned i ett glas med iskallt vatten. kan du rulla kolan till en liten boll, så är den färdig.
  5. Häll upp den färdiga kolan i en bakform klädd med ett bakpapper på ca 20-25cm. Jag använder mig av denna brownieformen till alla mina kolarecept här och det blir perfekt för en lagom tjock kola.
  6. Låt kolan stelna ordentligt i rumstemperatur och skär den sedan i ca 40 bitar.
  7. Slå in varje lakritskola i smörpapper eller cellofan eller vad du nu vill slå in dem i. Förvara dem sedan i rumstemperatur eller på ett svalt ställe om du valt att göra den kladdigare varianten av lakristkola.

Kika gärna in några av mina andra goda kolarecept här nedan.

Hallonkola

Havtornskola

 

 

 

 

 

 

 

Gräddkola

Riesenkola

 

 

 




Gurksill med smak av pepparrot

Detta årets julsill blev Gurksill med smak av pepparrot. Gurka gör sig väldigt gott i en sill och denna sillinläggningen påminner lite om den klassiska pressgurkan med smak av pepparrot och färsk persilja.Gurksill


Idag är det bara 3 dagar kvar till Julafton och det är hög tid att lägga in de sista sillinläggningarna om du inte redan har gjort det. Det är inte lätt att hinna med allt till jul och för att minska på stressen kan det vara helt okej att köpa del av julmaten färdig. Men det är alltid roligt att göra något själv och ska man välja ut något så tycker jag att man ska satsa på sillen. Sill är både enkelt och kul att göra själv och du kan göra de sillsmaker du själv tycker mest om. Själv brukar jag alltid försöka komma på en ny smak till varje jul, som sedan blir årets julsill här hemma. Vissa av dem har sedan blivit riktiga favoriter och har fått återkomma varje jul. Två goda exempel på detta är min Kanel och äppelsill och min goda Citron och pepparrortssill  som jag inte klarar mig utan till jul.

Årets julsill är en Gurksill med smak av pepparrot. Gurka är som bekant väldigt gott att lägga in och tillsammans med pepparrot och färska örter blir denna sillen fantastiskt god och lite som en fräschör på julbordet.

Gurksill med pepparrot

200g Urvattnade sillfiléer

1/2dl Ättika 12%
1dl Socker
1,5dl Vatten
2 Lagerblad
3 Nejlikor
1tsk senapsfrön

10cm Gurka
2tsk Salt
4cm Pepparrot
1msk Hackad Persilja
1msk Hackad dill
Nymald Svartpeppar

Gör så här

  1. Om du inte har vattnat ur sillen så börja med att vattna ur dem i en rymlig bunke med kallt vatten i ca 24 timmar. Vill du snabba på processen så kan man byta vatten några gånger under tiden.
  2.  Gör samtidigt inläggningslagen genom att blanda alla ingredienser och ge det ett snabbt uppkok. Låt sedan lagen svalna.
  3. Medans du väntar på att lagen ska kallna så skär du gurkan i små kuber om ca 1 cm. Blanda dem med saltet i en bunke och låt stå en stund. Saltet kommer att dra ut vätska ur gurkan och göra gurkan mer smakrik och krispig.
  4. Skala och strimla pepparroten och hacka persilja och dillen.
  5. Sila av sillen så att allt vatten försvinner. Skär dem sedan i lagom portionsbitar (ca 2-3 centimeter breda)
  6. Häll över gurkan i en sil och knåda gurkan lite med händerna så att du pressar ut så mycket vatten som möjligt från den.
  7. Varva sillbitar med gurka, pepparrot och örter i ett lagom förvaringskärl och glöm inte att strö lite nymald svartpeppar över. Personligen använder jag glasburkar i denna stilen för min sill. De är båda snygga och smidiga att förvara sillen i.
  8. Häll sedan den kalla 1,2,3- lagen över sillen så att den täcker.
  9. Låt sedan sillen mogna i 1-3 dagar innan den avnjuts.
  10. Sillen kan sedan förvaras i upp till en månad i kyl lite beroende på hur länge de urvattnade den. Ju mer du urvattnar sillen desto kortare hållbarhet får den. Detta då sillen blir mjukare och ättikan löser upp sillköttet snabbare. Resultatet blir en mosig sill utan tuggmotstånd. Sillen är dock fortsatt ätlig men inte så behaglig och god att äta längre.

Vill du ha fler tips på goda sillinläggningar så kika gärna på några andra av mina tidigare sillinläggningar här nedan.

Fänkål och anissill

Asiatisk sill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rostad vitlökssill

Apelsin och saffranssill

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här