Snabb lakritskola

Lakrits är egentligen inte min favoritsmak men denna simpla lilla laktitskola är faktiskt väldigt god, iallafall tycker de andra lakritsälskande här hemma det. Dessutom är den busenkel att göra.Lakritskola

Annons Bagaren och kocken
Lakrits kommer ursprungligen från lakritsroten som sägs ha medicinska effekter. Lakrits har b.la visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper i kroppen, den anses också vara lugnande för magen, dämpa hosta och rena levern. Lakrits har även visat sig höja blodtrycket, vilket kan vara bra för dem som har lågt blodtryck. Men samtidigt så bör den intas med mer försiktighet, av dem som har högt blodtryck.

Men utöver dessa goda egenskaper så är lakrits något av en favorit hos min sambo och nyligen även av den yngsta här hemma. Så för att göra de, extra glasa till jul så får det väl lov att bli lite lakritskola med till jul. Den är dessutom busenkel att göra. Lakritspulver finns att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan du köpa det här.

Jag vill även passa på att önska er alla en riktigt riktigt God Jul.

Lakritskola ca 40 bitar

1,5dl Vispgrädde
60g Smör
125g Glykos
125g Socker
60g Mörkt muscovadosocker
10g Lakritspulver
1 Nypa salt

Annons Stayhard

Gör så här.

  1. Koka upp grädde, smör, glykos och salt i en tjockbottnad gryta
  2. Blanda lakritspulver med sockret.
  3. När rädd och glykosblandningen kokat upp, tillsätt lakritssockret och koka vidare på medelhög värme samtidigt som du rör lite då och då.
  4. Koka sedan kolan till ca 125º för en mjuk kola och till ca 130ºc för en hårdare kola, personligen tycker jag det är bäst att koka den till 130ºc, då den kan förvaras i rumstemperatur utan att kladda. Har du ingen stektermometer så får du istället göra ett kulprov. Droppa då lite av laktitskolan ned i ett glas med iskallt vatten. kan du rulla kolan till en liten boll, så är den färdig.
  5. Häll upp den färdiga kolan i en bakform klädd med ett bakpapper på ca 20-25cm. Jag använder mig av denna brownieformen till alla mina kolarecept här och det blir perfekt för en lagom tjock kola.
  6. Låt kolan stelna ordentligt i rumstemperatur och skär den sedan i ca 40 bitar.
  7. Slå in varje lakritskola i smörpapper eller cellofan eller vad du nu vill slå in dem i. Förvara dem sedan i rumstemperatur eller på ett svalt ställe om du valt att göra den kladdigare varianten av lakristkola.

Kika gärna in några av mina andra goda kolarecept här nedan.

Hallonkola

Havtornskola

 

 

 

 

 

 

 

Gräddkola

Riesenkola

 

 

 




Gurksill med smak av pepparrot

Detta årets julsill blev Gurksill med smak av pepparrot. Gurka gör sig väldigt gott i en sill och denna sillinläggningen påminner lite om den klassiska pressgurkan med smak av pepparrot och färsk persilja.Gurksill


Idag är det bara 3 dagar kvar till Julafton och det är hög tid att lägga in de sista sillinläggningarna om du inte redan har gjort det. Det är inte lätt att hinna med allt till jul och för att minska på stressen kan det vara helt okej att köpa del av julmaten färdig. Men det är alltid roligt att göra något själv och ska man välja ut något så tycker jag att man ska satsa på sillen. Sill är både enkelt och kul att göra själv och du kan göra de sillsmaker du själv tycker mest om. Själv brukar jag alltid försöka komma på en ny smak till varje jul, som sedan blir årets julsill här hemma. Vissa av dem har sedan blivit riktiga favoriter och har fått återkomma varje jul. Två goda exempel på detta är min Kanel och äppelsill och min goda Citron och pepparrortssill  som jag inte klarar mig utan till jul.

Årets julsill är en Gurksill med smak av pepparrot. Gurka är som bekant väldigt gott att lägga in och tillsammans med pepparrot och färska örter blir denna sillen fantastiskt god och lite som en fräschör på julbordet.

Gurksill med pepparrot

200g Urvattnade sillfiléer

1/2dl Ättika 12%
1dl Socker
1,5dl Vatten
2 Lagerblad
3 Nejlikor
1tsk senapsfrön

10cm Gurka
2tsk Salt
4cm Pepparrot
1msk Hackad Persilja
1msk Hackad dill
Nymald Svartpeppar

Gör så här

  1. Om du inte har vattnat ur sillen så börja med att vattna ur dem i en rymlig bunke med kallt vatten i ca 24 timmar. Vill du snabba på processen så kan man byta vatten några gånger under tiden.
  2.  Gör samtidigt inläggningslagen genom att blanda alla ingredienser och ge det ett snabbt uppkok. Låt sedan lagen svalna.
  3. Medans du väntar på att lagen ska kallna så skär du gurkan i små kuber om ca 1 cm. Blanda dem med saltet i en bunke och låt stå en stund. Saltet kommer att dra ut vätska ur gurkan och göra gurkan mer smakrik och krispig.
  4. Skala och strimla pepparroten och hacka persilja och dillen.
  5. Sila av sillen så att allt vatten försvinner. Skär dem sedan i lagom portionsbitar (ca 2-3 centimeter breda)
  6. Häll över gurkan i en sil och knåda gurkan lite med händerna så att du pressar ut så mycket vatten som möjligt från den.
  7. Varva sillbitar med gurka, pepparrot och örter i ett lagom förvaringskärl och glöm inte att strö lite nymald svartpeppar över. Personligen använder jag glasburkar i denna stilen för min sill. De är båda snygga och smidiga att förvara sillen i.
  8. Häll sedan den kalla 1,2,3- lagen över sillen så att den täcker.
  9. Låt sedan sillen mogna i 1-3 dagar innan den avnjuts.
  10. Sillen kan sedan förvaras i upp till en månad i kyl lite beroende på hur länge de urvattnade den. Ju mer du urvattnar sillen desto kortare hållbarhet får den. Detta då sillen blir mjukare och ättikan löser upp sillköttet snabbare. Resultatet blir en mosig sill utan tuggmotstånd. Sillen är dock fortsatt ätlig men inte så behaglig och god att äta längre.

Vill du ha fler tips på goda sillinläggningar så kika gärna på några andra av mina tidigare sillinläggningar här nedan.

Fänkål och anissill

Asiatisk sill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rostad vitlökssill

Apelsin och saffranssill

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här

 

 




Janssons frestelse

Janssons frestelse är en klassisk julrätt och en potatisrätt som är fantastiskt smakrik och god. Lite konstigt då, att man nästan bara äter Janssons till jul.Janssons Frestelse

Annons Kitchentime
En klassisk Janssons frestelse är gjord på råriven potatis, skivad lök, inlagd ansjovis och grädde som sedan toppas med lite ströbröd innan den gratiners av i ugnen. Enligt vissa källor har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf Janzon som var en känd operasångare på andra hälften av 1800-talet. han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Ansjovisgratängen skulle sedan fått namnet Janzons frestelse.

Jag väljer att bryna min lök i lite smör innan jag blandar i den i min Janssons Frestelse. Då får rätten en rundare och godare smak, då lökens sötma kommer fram mer när den blir brynt, vilket gör att den gifter sig bättre med ansjovisen. Glöm inte heller att ta vara på den smakrika ansjovisspadet,spadet ger en extra fyllig smak till din Jansson. Janssons frestelse stor form

 

Janssons Frestelse ca 4 portioner

600g Potatis
150g Lök
2,5dl Vispgrädde
55g Grebbestad ansjovis + spad
25g Smör
50g Ströbröd
Salt och svartpeppar

Annons Lendo

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på 200ºc
  2. Skala och skiva löken tunt. 
  3. Bryn löken på medelhög värme i en panna i lite smör till en gyllene färg. Ställ sedan åt sidan.
  4. Skala och riv under tiden potatisen grovt eller skär för hand till stavar.
  5. Smörj en ugnsfast form eller flera mindre portionsformar om du hellre vill ha det.
  6. Blanda potatisstrimlorna med den brynta löken och smaka till med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Fyll formen eller formarna till hälften med potatis och lökblandningen.
  8. Häll av lagen från ansjovisen och blanda den med grädden. Hacka ansjovisen lätt och fördela den jämt över formen.
  9. Täck ansjovisen med resterande potatis och lökblandning.
  10. Häll gräddblandningen över och toppa med lite ströbröd.
  11. Hyvla smöret tunt och fördela det över din Janssons.
  12. Tillaga din Janssons i ugn i ca 35-40 minuter eller tills potatisen känns färdig. Potatisen ska inte vara hård men heller inte mosig.

 

Vill du ha mer förslag på god mat till jul, kika gärna in några andra julrecept här nedan.

 

Senapsgriljerad julskinka

Västerbottenostpaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köttbullar

Julkorv

 




Juliga knäck med smak av apelsin

Knäck är nog än av de mest klassiska julgodiset på våra julbord och kan göras på många olika sätt. Men mest klassiskt är den klassiska mandelknäcken.Knäck


Nu är det inte många veckor kvar till jul och det är hög tid för julbak och godistillverkning. Knäck är nog en av de mest klassiska julgodiset och har anor tillbaka tills på slutet av 1800-talet. Knäck görs klassiskt på lika delar socker, grädde och sirap och smaksätts sedan med hackad mandel.

Det var även vanligt att man tillsatte ströbröd eller exempelvis kokosflingor för att dryga ut knäcken. Även bakpulver kan förekomma för att göra knäcken mer porös. För att få knäcken extra glansiga och extra smakrika brukar jag även tillsätta lite smör till mina knäck. Smöret tillsätter jag precis på slutet av koket och på så sätt förhindrar jag även att kolan går upp mer i temperatur. På så sätt får jag även exakt den konsistens på knäcken som jag vill ha. Till sist tillsätter jag även en liten nypa salt, just för att förstärka alla smakerna i knäcken.

Jag har nog förätit mig lite på den klassiska knäcken med åren. Så jag gillar att tillsätta lite andra smaker i mina knäck. Det kan vara allt ifrån frystorkade hallon, lakrits eller choklad eller som i detta recept där jag använt mig av lite apelsincest (skal) för att få en härlig apelsinsmak på knäcken.

 

Knäck med apelsinsmak

2dl Vispgrädde
2dl Socker
2dl (240g) Sirap
40g Hackad mandel
20g Smör
1 Nypa salt
Skal från en ekologisk apelsin (Kan uteslutas)

Gör så här.

  1. Skålla och skala mandeln genom att koka upp den i lite vatten och sedan dra av skalen. Hacka sedan mandeln fint eller i de bitarna du vill ha i din knäck. Vill du inte hacka med kniv så kan du använda dig utav en nötmal. Jag använder mig ofta av denna nötmalen, som är väldigt smidig, speciellt så här i glöggtider.
  2. Blanda Vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull och låt koka upp under lätt omrörning. Det är en fördel att använda en vid kastrull, då kommer kolan att kokas snabbare. Kola som kokas för långsamt kan kristallisera sig och ge en sandig och grynig kola.
  3. Låt kolan koka kraftigt utan lock till en temperatur på 130ºc, för att få en fast men ändå inte för hård knäck. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov, genom att ta en tesked av kolan och lägga den i kallt vatten. Går det rulla kolan till en liten kula, så är den färdig. Vill du ha en lösare knäck, så kokar du den bara till 125ºc och vill du ha hård knäck, så låter du den koka vidare till 135ºc.
  4. Ta bort kolan från värmen och rör i smöret, de hackade mandlarna och en nypa salt.
  5. Häll genast upp knäcken i knäckformar. Enklast är att hälla en del av den varma smeten i en liten ösare och med hjälp av en den och en liten sked fördela knäcksmeten i formarna. Det kan vara lite bökigt men blir svårare när smeten kallnar då den också blir segare och fastare. Skulle den hinna bli för kall, kan du kan försiktigt värma knäcksmeten lite i kastrullen för att lösa upp den igen. Du kan även använda dig utav en knäcktratt, som specifikt är gjord för att hälla upp knäck och kola.
  6. Vill du istället göra brytknäck så kan du bara hälla ut knäcksmeten på en bakpappersbeklädd plåt eller värmetålig bricka.
  7. Låt sedan knäcken stelna i rumstemperatur.
  8. Förvara sedan knäcken på ett svalt ställe i en burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.

Gillar du att göra ditt egna julgodis så får du gärna kika in några av mina andra smarriga recept på julgodis här nedan.

 

Hallonkola

Smörkola

 

 

 

 

 

 

 

Choklad och apelsinfudge

 

Bountypraliner