Sockerfritt mangogodis

Brukar du äta lördagsgodis? Varför då inte göra ditt egna nyttiga mangogodis, både enkelt och nyttigt, helt gjort på naturliga råvaror och utan tillsatt raffinerat socker.Hjärtlig Mangogodis

Godis består generellt mest av socker oftast i form av glukossirap gjort från spannmål. Denna sockerart har även visat sig vara ännu sämre för hälsan än det vanliga sockret från sockerbetan eller sockerröret som vi är vana vid. Godis innehåller dessutom oftast artificiella färg och smakämnen. Bland annat azofärgämnena som visat sig vara starkt allergiframkallande. Detta tillsammans med en rad olika konsistensgivande. Läs gärna mer om godis och innehåll i ett äldre inlägg om barnkalas här.

Då är det bättre att göra lite eget godis. Där du dessutom får i dig riktiga näringsämnen från färsk frukt istället för att äta de artificiella fruktgodiset som innehåller 0% riktig frukt.

Dessa vingummi kan även göras på andra frukter och bär om så önskas och har du inte tillgång till agar agar som är ett helt vegetabiliskt geléämne så går det lika bra att använda klassiskt gelatin. Men då behöver du dubbla mängden för att få samma resultat. Du kan stöpa din mangogodis i speciella silikon eller godisformar som finns att köpa exempelvis här. Eller så kan du  klicka ut smeten på exempelvis ett bakpapper eller över maizenamjöl. Och forma dina godisar som du vill.

Mangogodis 

250g Fryst eller färsk mango
100g Mogen banan
100g Vatten
Saften från ekologisk citron
2msk Lönnsirap eller honung (Kan uteslutas)
7g Agar agar pulver (eller ca 14g gelatin eller 12 konsument gelatinblad)

Gör så här.

1. Koka upp mango och banan tillsammans med vatten i en kastrull och koka den försiktigt mjuk.
2. Mixa mango och banangröten i en matberedare eller mixer till en slät puré.
3. Passera mangopurén genom en finmaskig sil om du vill ha en extra len mangogodis. Vill du hellre ha en godis med mer struktur så kan du hoppa över detta steg.
4. Tillsätt juicen från en citron och smaka till purén med lönnsirap eller honung om du önskar en lite sötare mangogodis. Mangons sötma kan variera väldigt mycket, beroende på säsong odlingsplats och sort.
Mät upp mangopurén och tillsätt 7g agar agar per 4dl puré (ca 3 tsk). Om du vill använda gelatin, så blötlägger du först gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinet mjuknat (ca 5 minuter) så pressar du bort överflödigt vatten och tillsätter gelatinet till mangopurén.
5. Värm på purén och småkoka den i ca 5 minuter om du använder agar agar men se till att tillsätta lite mer vatten om mängden minskar. Använder du gelatin så behöver du bara se till att gelatinet smälter.
6. Stöp ditt mangogodis i godisformar. Jag använder mig av denna typen av silikonformar som är väldigt smidigt till just godistillverkning. De är även väldigt användbara till andra bakverk och desserter, så en god investering att ha hemma.

Tycker du om att göra hemgjort godis så får du gärna kika in några av mina narr goda godisrecept här nedan.

Sega jordgubbsremmar

Syrliga mango och passionsfruktsremmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallontoppar

Geléhjärtan med smak av hallon

 

 

 

 

 

 

 

 




Snabb lakritskola

Lakrits är egentligen inte min favoritsmak men denna simpla lilla laktitskola är faktiskt väldigt god, iallafall tycker de andra lakritsälskande här hemma det. Dessutom är den busenkel att göra.Lakritskola

Annons Bagaren och kocken
Lakrits kommer ursprungligen från lakritsroten som sägs ha medicinska effekter. Lakrits har b.la visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper i kroppen, den anses också vara lugnande för magen, dämpa hosta och rena levern. Lakrits har även visat sig höja blodtrycket, vilket kan vara bra för dem som har lågt blodtryck. Men samtidigt så bör den intas med mer försiktighet, av dem som har högt blodtryck.

Men utöver dessa goda egenskaper så är lakrits något av en favorit hos min sambo och nyligen även av den yngsta här hemma. Så för att göra de, extra glasa till jul så får det väl lov att bli lite lakritskola med till jul. Den är dessutom busenkel att göra. Lakritspulver finns att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan du köpa det här.

Jag vill även passa på att önska er alla en riktigt riktigt God Jul.

Lakritskola ca 40 bitar

1,5dl Vispgrädde
60g Smör
125g Glykos
125g Socker
60g Mörkt muscovadosocker
10g Lakritspulver
1 Nypa salt

Annons Stayhard

Gör så här.

  1. Koka upp grädde, smör, glykos och salt i en tjockbottnad gryta
  2. Blanda lakritspulver med sockret.
  3. När rädd och glykosblandningen kokat upp, tillsätt lakritssockret och koka vidare på medelhög värme samtidigt som du rör lite då och då.
  4. Koka sedan kolan till ca 125º för en mjuk kola och till ca 130ºc för en hårdare kola, personligen tycker jag det är bäst att koka den till 130ºc, då den kan förvaras i rumstemperatur utan att kladda. Har du ingen stektermometer så får du istället göra ett kulprov. Droppa då lite av laktitskolan ned i ett glas med iskallt vatten. kan du rulla kolan till en liten boll, så är den färdig.
  5. Häll upp den färdiga kolan i en bakform klädd med ett bakpapper på ca 20-25cm. Jag använder mig av denna brownieformen till alla mina kolarecept här och det blir perfekt för en lagom tjock kola.
  6. Låt kolan stelna ordentligt i rumstemperatur och skär den sedan i ca 40 bitar.
  7. Slå in varje lakritskola i smörpapper eller cellofan eller vad du nu vill slå in dem i. Förvara dem sedan i rumstemperatur eller på ett svalt ställe om du valt att göra den kladdigare varianten av lakristkola.

Kika gärna in några av mina andra goda kolarecept här nedan.

Hallonkola

Havtornskola

 

 

 

 

 

 

 

Gräddkola

Riesenkola

 

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här

 

 




Juliga knäck med smak av apelsin

Knäck är nog än av de mest klassiska julgodiset på våra julbord och kan göras på många olika sätt. Men mest klassiskt är den klassiska mandelknäcken.Knäck


Nu är det inte många veckor kvar till jul och det är hög tid för julbak och godistillverkning. Knäck är nog en av de mest klassiska julgodiset och har anor tillbaka tills på slutet av 1800-talet. Knäck görs klassiskt på lika delar socker, grädde och sirap och smaksätts sedan med hackad mandel.

Det var även vanligt att man tillsatte ströbröd eller exempelvis kokosflingor för att dryga ut knäcken. Även bakpulver kan förekomma för att göra knäcken mer porös. För att få knäcken extra glansiga och extra smakrika brukar jag även tillsätta lite smör till mina knäck. Smöret tillsätter jag precis på slutet av koket och på så sätt förhindrar jag även att kolan går upp mer i temperatur. På så sätt får jag även exakt den konsistens på knäcken som jag vill ha. Till sist tillsätter jag även en liten nypa salt, just för att förstärka alla smakerna i knäcken.

Jag har nog förätit mig lite på den klassiska knäcken med åren. Så jag gillar att tillsätta lite andra smaker i mina knäck. Det kan vara allt ifrån frystorkade hallon, lakrits eller choklad eller som i detta recept där jag använt mig av lite apelsincest (skal) för att få en härlig apelsinsmak på knäcken.

 

Knäck med apelsinsmak

2dl Vispgrädde
2dl Socker
2dl (240g) Sirap
40g Hackad mandel
20g Smör
1 Nypa salt
Skal från en ekologisk apelsin (Kan uteslutas)

Gör så här.

  1. Skålla och skala mandeln genom att koka upp den i lite vatten och sedan dra av skalen. Hacka sedan mandeln fint eller i de bitarna du vill ha i din knäck. Vill du inte hacka med kniv så kan du använda dig utav en nötmal. Jag använder mig ofta av denna nötmalen, som är väldigt smidig, speciellt så här i glöggtider.
  2. Blanda Vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull och låt koka upp under lätt omrörning. Det är en fördel att använda en vid kastrull, då kommer kolan att kokas snabbare. Kola som kokas för långsamt kan kristallisera sig och ge en sandig och grynig kola.
  3. Låt kolan koka kraftigt utan lock till en temperatur på 130ºc, för att få en fast men ändå inte för hård knäck. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov, genom att ta en tesked av kolan och lägga den i kallt vatten. Går det rulla kolan till en liten kula, så är den färdig. Vill du ha en lösare knäck, så kokar du den bara till 125ºc och vill du ha hård knäck, så låter du den koka vidare till 135ºc.
  4. Ta bort kolan från värmen och rör i smöret, de hackade mandlarna och en nypa salt.
  5. Häll genast upp knäcken i knäckformar. Enklast är att hälla en del av den varma smeten i en liten ösare och med hjälp av en den och en liten sked fördela knäcksmeten i formarna. Det kan vara lite bökigt men blir svårare när smeten kallnar då den också blir segare och fastare. Skulle den hinna bli för kall, kan du kan försiktigt värma knäcksmeten lite i kastrullen för att lösa upp den igen. Du kan även använda dig utav en knäcktratt, som specifikt är gjord för att hälla upp knäck och kola.
  6. Vill du istället göra brytknäck så kan du bara hälla ut knäcksmeten på en bakpappersbeklädd plåt eller värmetålig bricka.
  7. Låt sedan knäcken stelna i rumstemperatur.
  8. Förvara sedan knäcken på ett svalt ställe i en burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.

Gillar du att göra ditt egna julgodis så får du gärna kika in några av mina andra smarriga recept på julgodis här nedan.

 

Hallonkola

Smörkola

 

 

 

 

 

 

 

Choklad och apelsinfudge

 

Bountypraliner

 




Ischoklad med smak av nougat

Ischoklad är nog det enklaste julgodiset du kan göra och består i grunden bara av två ingredienser, nämligen choklad och kokosfett.

Ischoklad är inte bara ett enkelt julgodis det är även ett julgodis som väldigt enkelt går att variera efter eget tycke och smak.Ischoklad går  att smaksätta med kryddor som kardemumma och kanel eller med torkade frukter som russin och aprikoser eller som i detta recept med nougat. Givetvis går det även att göra ischokladen helt naturell, alltså bara choklad och kokosfett. Ischoklad består av väldigt få ingredienser och då är det extra viktigt att du använder en choklad av lite bättre kvalitet, speciellt om du ska göra en naturell ischoklad. Så satsa helst på en lite finare choklad med en lite högre kakaohalt och absolut ingen billig blockchoklad.

Ischoklad med smak av nougat ca 50st

Grundrecept300g

300g Choklad 70%
75g Kokosolja

Med smak av nougat

200g Choklad 70%
100g Nougat
60g Kokosolja

Gör så här.

  1. Hacka chokladen fint.

  2. Smält kokosfettet i en kastrull på spisen och tillsätt chokladhacket.

  3. Rör chokladblandningen slät och tillsätt sedan nougaten och rör ut den i chokladsmeten. När du fått en len och glansig chokladsmet är den klar.

  4. Placera ut ca 50 stycken ischokladformar på ett lämpligt fat.

  5. Häll den smälta chokladsmeten i formarna och ställ ischokladen svalt, så att den kan stelna. I kylen eller på en annan sval plats.

  6. Vill du göra andra smaksättningar så slopar du nougaten och tillsätter exempelvis russin, hackade nötter, kryddor eller rivet best av citrus efter egen smak till den smälta chokladsmeten, innan du häller upp dem i formarna. Något som med är väldigt gott är att toppa ischokladen med lite flingsalt.

Gillar du choklad så gillar du säkert några av mina tidigare chokladrecept här nedan.