Sockerfria vingummin med jordgubbar och te

Att göra egna vingummin är faktiskt mycket enklare än vad många tror. Samtidigt kan du göra vingummin som innehåller riktiga råvaror och som inte är fullproppade med raffinerat socker.

Annons Werlabs
Dessa goda bäriga vingummin får sin smak av goda jordgubbar och ett utrensande detoxte. Utöver att du slipper en massa raffinerat socker och andra artificiella färgämnen och tillsatser så innehåller även dessa vingummin en hel del näring. Utöver en hel del c-vitamin, så innehåller de även en hel del kalcium, magnesium,  järn och protein. Ett godis du kan njuta av utan att få skuldkänslor helt enkelt. 

Att äta mer gelatin är också bra, speciellt idag då vi äter mer rent kött utan skinn, hinnor, senor och brosk, vilket gör att vi får i oss mindre kollagen än vad vi kanske behöver. Kollagen är ett protein som idag främst är känt för att stärka huden och återfinns i många hudprodukter. Men kollagen har väldigt många funktioner i våra kroppar. Kollagen stärker dina muskler och gör att du blir mer uthållig, det smörjer våra leder och gör oss rörligare. Kollagen är också bra för vår kärlhälsa och ögon och mycket mer. Kollagen utgör en tredjedel av vårt kroppsprotein. Kollageninlagringen gynnas dessutom av c-vitamin.

 

Vingummi

400g Jordgubbar
1dl Vatten
40g Citronsaft (ca1 citron)
2 Påsar te, gärna bärte, jag använder Clippers Detox infusion
50g Lönnsirap
35g Gelatin (20 blad) eller 18g Agar agar.

Gör så här

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
2. Blanda jordgubbar och vatten i en kastrull och värm upp långsamt, så att jordgubbarna ger ifrån sig vätska, utan att den blir för grumlig.
3. Sila av jordgubbssaften och spara jordgubbskoket till frukostyoghurten eller till något annat.
4. Blanda citronsaften med lönnsirap och jordgubbssaften i en kastrull och mät upp så att det blir 250ml, tillsätt eventuellt mer vatten om set behövs.
5. Hetta upp jordgubbssaften och tillsätt sedan tepåsarna och låt sedan dra en stund.
6. Ta bort tepåsarna och tillsätt gelatinet, så att det löser sig i saften. Men var noga med att krama ur gelatinet från överflödigt vatten först. Använder du agar agar så bör du även koka upp saften igen så att allt löser sig helt.
7. Häll upp saften i gjutformar, i detta receptet använder jag dessa formarna från silikomart som har många bra användningsområden i köket. Dessa gjutformarna finns i många olika former. Du kan köpa gjutformar här.
8. Låt vingummina stelna i rumstemperatur och plocka sedan ut dem och förvara dem i en tätslutande burk i rumstemperatur i upp till en vecka. Vill du få en längre hållbarhet så kan de även förvaras i kyl.

Kika gärna in lite andra recept på hälsosamt godis här nedan.

Mangogodis

Syrliga mango och passionsfruktsremmar

 

 

 

 

 

 

 

 

Luftiga hallontoppar

Sega Jordgubbsremmar

 




Vegansk Nutella utan raffinerat socker och palmolja

Igår var det Nutelladagen, det firade jag med att göra min egna Nutella helt utan raffinerat socker och palmolja.

Ange kod RABATT10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på tillredning och servering vid köp över 500 kr (gäller även för reavaror!)

Nutella har tidigare försökt framstå som ett hälsosamt frukostalternativ. Men det vet nog många att så inte är fallet. Nutella är för mig något som mer är synonymt med godis och bakverk och framförallt inte speciellt nyttigt. Däremot går det göra Nutella som blir nyttigt eller iallafall mycket nyttigare än den varianten man kan köpa i butiken idag.

Nutella är ju i grunden en hasselnötskräm med chokladsmak. Både choklad och hasselnötter innehåller en massa nyttigheter. Då kan man tänka sig att detta skulle kunna vara en nyttig produkter. Visst om den i huvudsak hade haft hasselnötter och choklad som ingredienser. Men nu är tyvärr fallet inte så, utan Nutella består till drygt hälften av raffinerat vitt socker och ungefär en fjärdedel av palmolja. Endast 14% är hasselnötter. Slutsats blir, inte så nyttigt!

Då är det bra att det är ganska enkelt att göra en egengjord Nutella, där istället hasselnötter får spela huvudrollen och där sötman istället kommer från kokossocker och krämigheten från riktig choklad och kakaosmör.

Kokossocker innehåller självklart kolhydrater precis som socker men till skillnad från raffinerat vitt socker så är den rik på vitaminer, mineraler och hälsosamma antioxidanter. Kokossocker har även ett lågt GI-värde (glykemiskt index), vilket gör att det inte påverkar vårt blodsocker och insulinpåslag som vanligt raffinerat socker gör.

Hemgjord Nutella

250g Hasselnötter gärna ekologiska
80g Cashewnötter
85g Kokossocker (1,25dl)
3msk Kakao
100g Choklad (kakaohalt 60-70%)
2msk Kokosfett
1 Nypa salt

Gör så här

1. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 minuter på 200ºc. Nötterna är klara när det knäpper i dem. Ta ut dem och låt dem svalna.

2. Gnugga av skalet av hasselnötterna genom att lägga dem i en kökshandduk och sedan gnugga dem mot varandra. Alternativt kan man lägga dem i en burk och skaka dem hårt.

3. Mixa de rostade hasselnötterna tillsammans med cashewnötterna i en matberedare till ett krämigt och slätt nötsmör. Här krävs en bra matberedare för ett bra resultat. Själv använder jag mig utav en Magimix 5200 XL som jag varmt kan rekommendera. Det är en rejäl och robust maskin med en stark motor som gör jobbet. Är du sugen på att köpa en egen Magimix så får du gärna klicka dig vidare härifrån så sponsrar du samtidigt min blogg med några kronor på köpet.

4. Tillsätt kokossocker, kakao och mixa vidare till en slät chokladkräm.

5. Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt sedan den tillsammans med kallpressad kokosolja till hasselnötskrämen.

6.Smaka av nutellan med en nypa salt och häll upp på en väl rengjord burk. Nutellan kommer att vara lite lösare än den du köper i butiken. Men den blir hårdare om den förvaras i kylen.

Kolla gärna in min lite original Nutella eller andra liknande recept här nedan

Hemgjord Nutella

Semifreddo med rostade hasselnötter och Nutella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpraliner

Supernyttiga raw brownies

 

 

 

 

 

 

 




Sockerfritt mangogodis

Brukar du äta lördagsgodis? Varför då inte göra ditt egna nyttiga mangogodis, både enkelt och nyttigt, helt gjort på naturliga råvaror och utan tillsatt raffinerat socker.Hjärtlig Mangogodis

Godis består generellt mest av socker oftast i form av glukossirap gjort från spannmål. Denna sockerart har även visat sig vara ännu sämre för hälsan än det vanliga sockret från sockerbetan eller sockerröret som vi är vana vid. Godis innehåller dessutom oftast artificiella färg och smakämnen. Bland annat azofärgämnena som visat sig vara starkt allergiframkallande. Detta tillsammans med en rad olika konsistensgivande. Läs gärna mer om godis och innehåll i ett äldre inlägg om barnkalas här.

Då är det bättre att göra lite eget godis. Där du dessutom får i dig riktiga näringsämnen från färsk frukt istället för att äta de artificiella fruktgodiset som innehåller 0% riktig frukt.

Dessa vingummi kan även göras på andra frukter och bär om så önskas och har du inte tillgång till agar agar som är ett helt vegetabiliskt geléämne så går det lika bra att använda klassiskt gelatin. Men då behöver du dubbla mängden för att få samma resultat. Du kan stöpa din mangogodis i speciella silikon eller godisformar som finns att köpa exempelvis här. Eller så kan du  klicka ut smeten på exempelvis ett bakpapper eller över maizenamjöl. Och forma dina godisar som du vill.

Mangogodis 

250g Fryst eller färsk mango
100g Mogen banan
100g Vatten
Saften från ekologisk citron
2msk Lönnsirap eller honung (Kan uteslutas)
7g Agar agar pulver (eller ca 14g gelatin eller 12 konsument gelatinblad)

Gör så här.

1. Koka upp mango och banan tillsammans med vatten i en kastrull och koka den försiktigt mjuk.
2. Mixa mango och banangröten i en matberedare eller mixer till en slät puré.
3. Passera mangopurén genom en finmaskig sil om du vill ha en extra len mangogodis. Vill du hellre ha en godis med mer struktur så kan du hoppa över detta steg.
4. Tillsätt juicen från en citron och smaka till purén med lönnsirap eller honung om du önskar en lite sötare mangogodis. Mangons sötma kan variera väldigt mycket, beroende på säsong odlingsplats och sort.
Mät upp mangopurén och tillsätt 7g agar agar per 4dl puré (ca 3 tsk). Om du vill använda gelatin, så blötlägger du först gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinet mjuknat (ca 5 minuter) så pressar du bort överflödigt vatten och tillsätter gelatinet till mangopurén.
5. Värm på purén och småkoka den i ca 5 minuter om du använder agar agar men se till att tillsätta lite mer vatten om mängden minskar. Använder du gelatin så behöver du bara se till att gelatinet smälter.
6. Stöp ditt mangogodis i godisformar. Jag använder mig av denna typen av silikonformar som är väldigt smidigt till just godistillverkning. De är även väldigt användbara till andra bakverk och desserter, så en god investering att ha hemma.

Tycker du om att göra hemgjort godis så får du gärna kika in några av mina narr goda godisrecept här nedan.

Sega jordgubbsremmar

Syrliga mango och passionsfruktsremmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallontoppar

Geléhjärtan med smak av hallon

 

 

 

 

 

 

 

 




Snabb lakritskola

Lakrits är egentligen inte min favoritsmak men denna simpla lilla laktitskola är faktiskt väldigt god, iallafall tycker de andra lakritsälskande här hemma det. Dessutom är den busenkel att göra.Lakritskola

Annons Bagaren och kocken
Lakrits kommer ursprungligen från lakritsroten som sägs ha medicinska effekter. Lakrits har b.la visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper i kroppen, den anses också vara lugnande för magen, dämpa hosta och rena levern. Lakrits har även visat sig höja blodtrycket, vilket kan vara bra för dem som har lågt blodtryck. Men samtidigt så bör den intas med mer försiktighet, av dem som har högt blodtryck.

Men utöver dessa goda egenskaper så är lakrits något av en favorit hos min sambo och nyligen även av den yngsta här hemma. Så för att göra de, extra glasa till jul så får det väl lov att bli lite lakritskola med till jul. Den är dessutom busenkel att göra. Lakritspulver finns att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan du köpa det här.

Jag vill även passa på att önska er alla en riktigt riktigt God Jul.

Lakritskola ca 40 bitar

1,5dl Vispgrädde
60g Smör
125g Glykos
125g Socker
60g Mörkt muscovadosocker
10g Lakritspulver
1 Nypa salt

Annons Stayhard

Gör så här.

  1. Koka upp grädde, smör, glykos och salt i en tjockbottnad gryta
  2. Blanda lakritspulver med sockret.
  3. När rädd och glykosblandningen kokat upp, tillsätt lakritssockret och koka vidare på medelhög värme samtidigt som du rör lite då och då.
  4. Koka sedan kolan till ca 125º för en mjuk kola och till ca 130ºc för en hårdare kola, personligen tycker jag det är bäst att koka den till 130ºc, då den kan förvaras i rumstemperatur utan att kladda. Har du ingen stektermometer så får du istället göra ett kulprov. Droppa då lite av laktitskolan ned i ett glas med iskallt vatten. kan du rulla kolan till en liten boll, så är den färdig.
  5. Häll upp den färdiga kolan i en bakform klädd med ett bakpapper på ca 20-25cm. Jag använder mig av denna brownieformen till alla mina kolarecept här och det blir perfekt för en lagom tjock kola.
  6. Låt kolan stelna ordentligt i rumstemperatur och skär den sedan i ca 40 bitar.
  7. Slå in varje lakritskola i smörpapper eller cellofan eller vad du nu vill slå in dem i. Förvara dem sedan i rumstemperatur eller på ett svalt ställe om du valt att göra den kladdigare varianten av lakristkola.

Kika gärna in några av mina andra goda kolarecept här nedan.

Hallonkola

Havtornskola

 

 

 

 

 

 

 

Gräddkola

Riesenkola

 

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här