Gurksill med smak av pepparrot

Detta årets julsill blev Gurksill med smak av pepparrot. Gurka gör sig väldigt gott i en sill och denna sillinläggningen påminner lite om den klassiska pressgurkan med smak av pepparrot och färsk persilja.Gurksill


Idag är det bara 3 dagar kvar till Julafton och det är hög tid att lägga in de sista sillinläggningarna om du inte redan har gjort det. Det är inte lätt att hinna med allt till jul och för att minska på stressen kan det vara helt okej att köpa del av julmaten färdig. Men det är alltid roligt att göra något själv och ska man välja ut något så tycker jag att man ska satsa på sillen. Sill är både enkelt och kul att göra själv och du kan göra de sillsmaker du själv tycker mest om. Själv brukar jag alltid försöka komma på en ny smak till varje jul, som sedan blir årets julsill här hemma. Vissa av dem har sedan blivit riktiga favoriter och har fått återkomma varje jul. Två goda exempel på detta är min Kanel och äppelsill och min goda Citron och pepparrortssill  som jag inte klarar mig utan till jul.

Årets julsill är en Gurksill med smak av pepparrot. Gurka är som bekant väldigt gott att lägga in och tillsammans med pepparrot och färska örter blir denna sillen fantastiskt god och lite som en fräschör på julbordet.

Gurksill med pepparrot

200g Urvattnade sillfiléer

1/2dl Ättika 12%
1dl Socker
1,5dl Vatten
2 Lagerblad
3 Nejlikor
1tsk senapsfrön

10cm Gurka
2tsk Salt
4cm Pepparrot
1msk Hackad Persilja
1msk Hackad dill
Nymald Svartpeppar

Gör så här

  1. Om du inte har vattnat ur sillen så börja med att vattna ur dem i en rymlig bunke med kallt vatten i ca 24 timmar. Vill du snabba på processen så kan man byta vatten några gånger under tiden.
  2.  Gör samtidigt inläggningslagen genom att blanda alla ingredienser och ge det ett snabbt uppkok. Låt sedan lagen svalna.
  3. Medans du väntar på att lagen ska kallna så skär du gurkan i små kuber om ca 1 cm. Blanda dem med saltet i en bunke och låt stå en stund. Saltet kommer att dra ut vätska ur gurkan och göra gurkan mer smakrik och krispig.
  4. Skala och strimla pepparroten och hacka persilja och dillen.
  5. Sila av sillen så att allt vatten försvinner. Skär dem sedan i lagom portionsbitar (ca 2-3 centimeter breda)
  6. Häll över gurkan i en sil och knåda gurkan lite med händerna så att du pressar ut så mycket vatten som möjligt från den.
  7. Varva sillbitar med gurka, pepparrot och örter i ett lagom förvaringskärl och glöm inte att strö lite nymald svartpeppar över. Personligen använder jag glasburkar i denna stilen för min sill. De är båda snygga och smidiga att förvara sillen i.
  8. Häll sedan den kalla 1,2,3- lagen över sillen så att den täcker.
  9. Låt sedan sillen mogna i 1-3 dagar innan den avnjuts.
  10. Sillen kan sedan förvaras i upp till en månad i kyl lite beroende på hur länge de urvattnade den. Ju mer du urvattnar sillen desto kortare hållbarhet får den. Detta då sillen blir mjukare och ättikan löser upp sillköttet snabbare. Resultatet blir en mosig sill utan tuggmotstånd. Sillen är dock fortsatt ätlig men inte så behaglig och god att äta längre.

Vill du ha fler tips på goda sillinläggningar så kika gärna på några andra av mina tidigare sillinläggningar här nedan.

Fänkål och anissill

Asiatisk sill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rostad vitlökssill

Apelsin och saffranssill

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här

 

 




Janssons frestelse

Janssons frestelse är en klassisk julrätt och en potatisrätt som är fantastiskt smakrik och god. Lite konstigt då, att man nästan bara äter Janssons till jul.Janssons Frestelse

Annons Kitchentime
En klassisk Janssons frestelse är gjord på råriven potatis, skivad lök, inlagd ansjovis och grädde som sedan toppas med lite ströbröd innan den gratiners av i ugnen. Enligt vissa källor har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf Janzon som var en känd operasångare på andra hälften av 1800-talet. han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Ansjovisgratängen skulle sedan fått namnet Janzons frestelse.

Jag väljer att bryna min lök i lite smör innan jag blandar i den i min Janssons Frestelse. Då får rätten en rundare och godare smak, då lökens sötma kommer fram mer när den blir brynt, vilket gör att den gifter sig bättre med ansjovisen. Glöm inte heller att ta vara på den smakrika ansjovisspadet,spadet ger en extra fyllig smak till din Jansson. Janssons frestelse stor form

 

Janssons Frestelse ca 4 portioner

600g Potatis
150g Lök
2,5dl Vispgrädde
55g Grebbestad ansjovis + spad
25g Smör
50g Ströbröd
Salt och svartpeppar

Annons Lendo

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på 200ºc
  2. Skala och skiva löken tunt. 
  3. Bryn löken på medelhög värme i en panna i lite smör till en gyllene färg. Ställ sedan åt sidan.
  4. Skala och riv under tiden potatisen grovt eller skär för hand till stavar.
  5. Smörj en ugnsfast form eller flera mindre portionsformar om du hellre vill ha det.
  6. Blanda potatisstrimlorna med den brynta löken och smaka till med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Fyll formen eller formarna till hälften med potatis och lökblandningen.
  8. Häll av lagen från ansjovisen och blanda den med grädden. Hacka ansjovisen lätt och fördela den jämt över formen.
  9. Täck ansjovisen med resterande potatis och lökblandning.
  10. Häll gräddblandningen över och toppa med lite ströbröd.
  11. Hyvla smöret tunt och fördela det över din Janssons.
  12. Tillaga din Janssons i ugn i ca 35-40 minuter eller tills potatisen känns färdig. Potatisen ska inte vara hård men heller inte mosig.

 

Vill du ha mer förslag på god mat till jul, kika gärna in några andra julrecept här nedan.

 

Senapsgriljerad julskinka

Västerbottenostpaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köttbullar

Julkorv

 




Matjessilltårta

Jag är egentligen inte så mycket för matjessill men en god matjessilltårta däremot är något jag tycker om. Så då matjessill hör midsommartid till så brukar jag istället göra en god matjesilltårta, vid sidan av alla andra goda sillinläggningar.Matjessilltårta med räkor och löjrom

Annons bagaren & kocken
Matjessilltårta är en riktig svensk klassiker och är nog främst något vi äter vid midsommartid även om den även passar till alla andra våra högtider. I Sverige så brukar högtider just innebära mycket sill, såsom jul, påsk och midsommar. Men personligen tycker jag den passar bäst till midsommar och det är sällan jag gör den under övriga året. Matjesilltårta kan även varieras på en mängd olika sätt. Med allt från en bas på kvarg, crème friache, gräddfil eller kesella. Personligen kör jag på gammal hederlig gräddfil som jag blandar ut med crème fraîche för en fylligare känsla. Vilken storlek man väljer att göra den i eller hur man vill toppa den är också väldigt individuellt. jag brukar välja att göra två mindre tårtor hellre än en stor. Och jag garnera gärna med färska räkor och löjrom för lite extra lyxig känsla på midsommar. Men det går lika bra att garnera med ägg, rädisor, mer matjessill eller varför inte bara dill och gräslök.

Matjessilltårta 2 små eller en stor

Botten

100g kavring eller annat grovt bröd
50g Smör

Fyllning

2st Gelatinblad
125g Matjessill
1,5dl Gräddfil
1,5dl Crème fraiche
1 Liten finhackad rödlök
1msk Hackad gräslök
1msk hackad dill
Malen svartpeppar

Garnering

Färska räkor
Löjrom eller sikrom
Dill

Gör så här.

  1. Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeten i en rund springform. ca 24cm eller två små ca 12 cm. Ställ in kylen och låt stelna en stund.
  2. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter.
  3. Hacka matjessillen fint och blanda den med gräddfilen, crème fraichen och de hackade rödlöken och örterna i en bunke. 
  4. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme tillsmmans med lite matjessillsspad. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes- och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt. Smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt lite matjessillspad.
  5. Fördela blandningen i formen.
  6. Ställ i kylen så att matjessilltårtan stelnar, det tar ca 2-4 timmar beroende på hur stor den är.
  7. Vid servering dekoreras tårtan med räkor, löjrom och dill.

Gillar du sill så ska du kika in några av mina tidigare sillinläggningar här nedan.

Lingonsill med kardemumma

Rabarbersill med citron och långpeppar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äppel & kanelsill

Fläderblommsill

 

 

 

 

 

 

 




Strängare regler för glutamat i maten att vänta?

Glutamat har varit på tapeten tidigare, men debatten har de i det senaste nästan glömts bort. Men nu är de på tapeten igen då EU-kommisionen har bestämt sig för att se över reglerna och användningen av dessa tillsatser.Buljongtärningar

Rent kemiskt är glutamat, eller glutaminsyra som det också heter, en aminosyra som finns naturligt i vissa livsmedel som soja, lagrade ostar och lufttorkad skinka. Men den framställs också i syntetisk form. Syntetisk glutamat är en typ av salter som inte smakar så mycket i sig, men som får mat att smaka mer. Glutamat tillsätts i livsmedel för att ge mer smak, en smakförstärkare. Oftast för att dölja ett dåligt eller lågt råvaroinnehåll, alltså att få produkten att smaka mer, utan att behöva tillsätta så mycket av de riktiga råvarorna. En typ av matfusk för att få ner kostnaderna utan att vi konsumenter märka det, helt enkelt.

Eu’s experter har nu kommit fram till att många får i sig mer glutamat än vad som bedöms säkert, därför har nu Eu-kommisionen fått i uppgift att se över användningen av dessa tillsatser.  Även om användningen av glutamat i livsmedel generellt gått ner de senaste åren så finns dem fortfarande i många livsmedel, såsom, buljonger, pulversoppor, färdigmat, chips, Charkuterier, fryst kyckling, asiatisk mat mm. EU’s myndighet för livsmedelssäkerhet  EFSA har i en översyn av tillåtna tillsatser i maten, kommit fram till, att att de som har en diet innehållande mycket glutamat får i sig högre halter av ämnet än vad som anses vara säkert. För barn överskreds gränsvärdet även för de som hade en genomsnittlig konsumtion.

Läs mer om EFSA’s utredning här.

I EU-kommissionen hålls nu förhandlingar om hur användningen av dessa tillsatserna ska kunna begränsas, där bland annat även det svenska Livsmedelsverket deltar. ”Det kan handla om att minska de tillåtna mängderna glutaminsyra och glutamat som får tillsättas i vissa kategorier av mat, men även om att helt förbjuda dem i andra”, skriver verket i ett pressmeddelande.

Detta är positiva nyheter för oss som är för mat på rena råvaror utan suspekta tillsatser. Tillsatser som livsmedelsindustrin tillsätter istället för riktiga råvaror i hopp om att kunna skära ner på kostnaderna och samtidigt lura oss konsumenter.

Det har länge pågått en debatt om huruvida glutamat är farligt eller inte. De anses dock kunna ge obehag såsom huvudverk, migrän, förhöjt blodtryck, svettningar och tryck över bröstet.  Det finns även starka indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Ett exempelvis på det, är läkemedlet Memantine mot just mot Alzheimers, som är effektivt just för att det blockerar glutamat i hjärnan. De ökar också risken för övervikt, då det ökar salivproduktionen i munnen, vilket leder till att vi äter mera. Detta leder ofta till ett större kaloriintag än vi egentligen skulle ha.

Mitt tips är oavsett vad Eu-kommisionen kommer fram till, att undvika glutamat och så många onödiga tillsatser i maten som möjligt. Dels för att veta vad jag stoppar i mig och för att tillsatserna ofta bara är testade en och en, inte tillsammans i en den tillsatscocktail som oftast förekommer i många livsmedel idag.

Buljong är ofta ett livsmedel som kan vara svårt att hitta utan glutamater (även jästextrakt innehåller glutamat), där rekommenderar jag att istället att göra sina egna buljonger, vilket också är väldigt enkelt att göra.

Av Daniel Mårdh 2018-03-14

Kika gärna in mina recept på hemgjorda skaldjursbuljong och kycklingbuljong utan glutamat här nedan.

Kycklingbuljong

Skaldjursbuljong

 

 

 

 

 

 

Köttbuljong