Att göra chokladmousse i sifon är både enkelt och framförallt väldigt smidigt. Allt som behövs är en gräddsifon och några gräddpatroner.
Sifoner kan enklast delas in i två typer, nämligen sodasifoner och gräddsifoner. Med en sodasifon kan du hotta upp din favoritdrink och servera dem på ett lite roligare sätt än tidigare – här handlar det mest om att kolsyra drycker. Men med en gräddsifon kan du verkligen leva ut dina allra mest fluffiga och skumma fantasier, soppor, såser, mousser, krämer, maränger – ja, med en gräddsifon kan du göra nästintill allt fluffigt, skummigt eller bubbligt. Det går även göra varma skum med en sifon men då gäller det att du har en sifon som även är gjord för att klara av varma livsmedel.
Jag brukar främst göra mousser i min sifon, vilket både är enkelt och bekvämt, på så sätt slipper du allt vispande och monterande som du vanlig gör när du gör en mousse. Det är bara att blanda ingredienserna och fylla sifonen, för att sedan ladda med en eller två så kallade gräddpatroner (lustgaspatroner), skaka sifonen ordentligt och spritsa. Moussen håller sig även bra i kylen i flera dagar, så är den bara att ta fram när den behövs.
Vit chokladmousse i sifon.
2dl Mjölk
1dl Vispgrädde
2 blad gelatin
2dl Vit hackad choklad (ca 130g)
Ev. en urskrapad vaniljstång
Gör så här.
-
Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten.
-
Blanda mjölk och grädde och eventuellt en urskrapad vaniljstång tillsammans med bönan i en kastrull.
-
Värm upp blandningen tills den nästan kokar och ställ av den från värmen
-
Krama ur gelatinet väl och blanda ner den i mjölk och – gräddblandningen. Blanda även i den hackade chokladen och rör till en homogen sås.
-
Låt chokladsmeten svalna helt och häll sedan allt i en sifon. Ladda med 1 en gräddpatron och skaka om flaskan ordentligt. Sedan är det bara att spritsa eller att ställa den i kylen tills du behöver den. Moussen håller sig bra i kylen i flera dagar, bara du ser till att skaka den väl innan du ska använda den.
Kika gärna in några av mina andra chokladmousser.
Dela gärna