Så här i semmeltider, tänkte jag bjuda på ett bra recept på underbara och luftiga semlor med min hemgjorda mandelmassa som alltid smakar bättre än den köpta varan. Visste du att den köpta mandelmassan allt som oftast innehåller en hel del aprikoskärnor istället för den mycket dyrare mandeln  och istället fått smaken från konstgjorda mandelaromer. Min hemgjorda  mandelmassan är extra god, då jag även tillsätter lite rostad mandel  i den vilket lyfter smakerna ännu mer.

Till 16 bullar

Fördeg
30g Jäst
2 1/2 dl Vatten
5dl Dinkelsikt (vetemjöl)

Huvuddeg
1 ägg
1 dl Muscovadosocker
75 g Rumsvarmt smör
2 tsk Salt
2 krm Hjorthornssalt
3-4 dl Dinkelsikt (Vetemjöl)
2 tsk Nymald kardemumma

Pensling
1 Ägg

Garnering
5 dl Vispgrädde
Florsocker till pudring

Hemlagad Mandelmassa
100g mandel
50g mandel för rostning
2st bittermandlar
1,5dl florsocker
1 äggvita
1msk vaniljsocker

Vetedeg
Mixa mandelmassa
Rostad mandelmassa

Gör så här

1. Gör först en fördeg på jäst, vatten(mjölk) och mjöl.

2. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och ca 5dl av mjölet, rör ihop till en elastisk deg. Låt sedan stå och vila under en bakduk i 1-2 timmar eller tills degen jäst till dubbel storlek. Vill man så kan man byta vattnet mot mjölk, då blir bullarna lite fylligare men inte lika luftiga.

3. Ta sedan fördegen och tillsätt ägg, muscovadosocker, smör, salt, hjorthornssalt och dinkelmjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.

4. Låt degen jäsa övertäckt ca 1-2 timmar, eller till den jäst till dubbel storlek.

5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig, tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för kladdig.

6. Dela degen i 16 bitar (a´75g) och forma varje bit till en slät bulle, genom att runddriva dem. Det gör du genom att pressa dem med handflatan mot bakbänken i en roterande rörelse och samtidigt lätta på trycket och kupa handen runt bullen.

7. Lägg dem på en bakpappersbeklädd plåt eller använd en bakduk.

8. Sätt ugnen på 225°C. (200°C varmluftsugn) och låt bullarna jäsa övertäckta ca 1 timme.

9. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

10. Grädda dem bullarna mitt i ugnen i ca 8-9 minuter och låt dem sedan kallna på ett bakgaller.

11. Sätt ugnen på 200°C, lägg 50g mandel i en ugnsfast form och rosta dem i 10 minuter, låt dem svalna och hacka dem lätt.

12. Skålla och skala resterande mandlar (100g) och bittermandel, låt torka på hushållspapper.

13. Mixa de skållade mandlarna samt bittermandlen mycket fint i matberedare.

14. Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.

15. Tillsätt den hackade rostade mandeln.

Tips! Man kan också göra mandelmassa utan att skålla och skala mandeln och vill du inte ha den rostade tonen, så hoppar du bara över rostningen och mixa med även den mandlen från början.

Garnering
16. Dela bullarna och gröp ur lite av innanmätet och blanda ut det med mandelmassan.

17. Placera mandelmassan i den lilla fördjupningen.

18. Vispa grädde till fast skum, gärna med elvisp.

19. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Ett tips är att använda engångspåsar.

20. Pudra över florsocker och servera semlorna. ibland tycker jag det är godare att blanda ut mandelmassan i grädden. lös då upp lite av mandelmassan i en skvätt grädde innan du blandar ihop det med den vispade grädden och fyll bullarna enbart med mandelgrädden.