Ribollita är en mustig grönsakssoppa från Toscana i Italien och perfekt middag att värma sig med nu när vintern har slagit till på allvar.

Ribollita är en klassisk bondsoppa från distriktet Toscana i norra i Italien. Det är en matig soppa som klassiskt ska innehålla både stora vita bönor och Cavolo Nero kål (svartkål). Soppan ska dessutom serveras över dygnsgammalt bröd, som får suga åt sig i soppan. Personligen brukar jag lyxa till det lite genom att steka överblivet surdegsbröd i panna först med lite olja och sedan lägga det direkt i soppan, det blir fantastiskt gott. Har du ingen svartkål, så går det även bra att använda sig av andra kålsorter såsom Savoy kål eller vitkål, detsamma gäller med bönorna som också går att byta ut mot andra bönor om så önskas.

Ribollita ca 4 portioner

2st Selleristjälkar
2 Morötter
1/3 Purjolök
3 vitlöksklyftor
400g Hela eller krossade konserverade tomater
250g Svartkål
200g Stora vita bönor
1l Grönsaksbuljong
1 Kvist timjan (eller 1msk Torkad)
5 skivor dygnsgammalt bröd, gärna surdegsbröd
Salt och svartpeppar

Gör så här

Skala och hacka vitlöken, skala och slanta morötterna, skiva ca 10 centimeter purjolök samt två stjälkselleri.
Hetta upp lite olivolja i en stekgryta eller liknande och fräs grönsakerna ett par minuter utan att de tar färg.
Häll i grönsaksbuljong och tomaterna tillsammans med timjan och låt koka upp, sjud sedan utan lock i ca 8-10 minuter.
Strimla kålen grovt och tillsätt den till soppan och låt soppan sjuda ytterligare 5 minuter.
Tillsätt till sist bönorna och koka upp soppan på nytt, smaka av med salt och nymalen svartpeppar
Dela brödet i mindre bitar och rosta det i en panna tillsammans med en skvätt olivolja.
Servera soppan varm med det nystekta brödet och lite färsk timjan.