Morotskaka är lite av en klassiker. Morötterna gör både kakan extra saftig och lite mer näringsrik än andra kakor och bakverk. Vilket kan vara ett smart sätt att lura i barn lite extra fibrer.

Morotskaka anses av många som en nyttigare kaka. Men även om morotskaka innehåller nyttiga morötter så innehåller den även en hel del socker. Så en nyttig kaka är det inte även om det helt klart är en kaka som samtidigt ger en hel del fibrer och innehåller mer nyttiga vitaminer och mineraler än andra söta bakverk.  Morötter har använts för framförallt sötning i bakverk sedan medeltiden, detta då socker och andra sötningsmedel förr var få och dyra. Morötter som innehåller mer naturligt socker än någon annan grönsak förutom sockerbetan användes ofta för att söta bakverk och desserter. Morotskakan blev sedan åter populär igen under andra världskrigets hårda ransoneringen på b.la socker.

Morotskaka

4st Ägg
2,5dl Muscovadosocker (200g)
2,5dl Dinkelmjöl (180g)
1dl Havregryn (40g)
2tsk Bikarbonat
2tsk Bakpulver
1msk Kanel
1tsk Kardemumma
2tsk Ingefära
1,5dl Rapsolja (135g)
350g Morot

Färskostfrosting

250g Färskost
100g Rumstempererat smör
2,5dl Florsocker (150g)
Skal från en ekologisk citron
1 Nypa salt

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Vispa äggen luftigt med sockret och kryddorna, gärna med en elvisp, så att du får äggvispet riktigt luftigt.
3. Riv under tiden morötterna på den fina sidan på rivjärnet.
4. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggvispet med hjälp av en slickepott eller liknande.
5. Tillsätt sedan de rivna morötterna och olja och rör till en jämn smet.
6. Häll smeten i en smörad bakform. Jag använder denna smidiga formen från bagaren och kocken, som dessutom har en löstagbar botten.
7. Baka morotskakan mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Känn efter med en sticka för att vara säker på att kakan är klar. Stickan ska inte bli kladdig när du sticker ner den i mitten av kakan.
8. Låt morotskakan kallna och gör under tiden färskostfrostingen.
9. Blanda smör och florsocker i en rymlig bunke och vispa fluffigt med hjälp av en elvisp eller i en vispmaskin.
10. Tillsätt citronzest och färskost och fortsätt vispa till en fluffig och glansig frosting.
11. Bred ut färskostfrostingen jämnt över hela morotskakan.
12. Vill du ha ett randigt mönster så kan du göra det genom att dra en gaffel över frostingen.
13. Riv lite morot och strö över kakan. Dela upp och njut.