Att göra tårtbotten på mandelmjöl gör tårtan både saftig och god, dessutom passar det även väldigt bra om du ska göra en tårta som är naturligt glutenfri.
Att göra en mandelbotten istället för en vanlig traditionell tårtbotten ger både tårtan en saftigare kärna och en god och behaglig mandelsmak som i många fall kan lyfta en tårta till en ny nivå. Mandelbottnen kan användas till allt ifrån goda moussetårtor och gräddtårtor till enklare varianter, där du bara toppar den med vispad grädde och lite färska bär eller frukt. Vill du ha en mer traditionell tårtbotten som ändå naturligt glutenfri så kan du hitta ett bra recept här.
Mandelbotten
80g Rumstempererat smör
100g Socker
3st Ägg
3dl Mandelmjöl
1msk Bakpulver
1 Nypa salt
Saft och skal från en citron
Gör så här.
-
Sätt ugnen på 175°c
-
Vispa smöret och socker luftigt med en elvisp eller vispmaskin.
-
Tillsätt ett ägg i taget under vispning och fortsätt vispa till en slät smörkräm.
-
Blanda mandelmjöl med bakpulver och en nypa salt och vänd ner mandelblandningen i smörkrämen.
-
Riv skalet från citronen (endast det gula) och tillsätt det tillsammans med juicen till mandelsmeten
-
Smörj en springform på ca 18cm i diameter och bred ut mandelkrämen i formen,
-
Baka av mandelbottnen på 175°c i ca 30 minuter, eller tills du kan sticka en sticka igenom utan att smeten fastnar på stickan.
-
Använd sedan mandelbottnen som bas till en tårta eller garnera med grädde och färska bär. Ska du inte använda bottnen i det närmaste kan den enkelt frysas in.
Kika gärna in några av mina goda tårtor, här nedan.
Dela gärna
Hej!
Skall testa receptet och undrar bara….skall det verkligen vara 1msk bakpulver?
Känns mycket!
Mvh
Sabina
Hej Sabina.
Det ska vara 1 msk bakpulver, de ska bli ganska luftiga. Fast går säkert dra ner på det med, men då blir de helt säkert mindre luftiga.
Mvh//Daniel
Tack för svar!
Tårtan blev verkligen supergod med 1 msk bakpulver :))
1000-tack för ett underbart gott och väldigt enkelt recept! Kommer att bli favorit framöver..
Mvh
Sabina
Vad bra 🙂 Ja det är en bra och enkel botten.
Hoppas du hittar mer recept som kan intresserar dig:)
Mvh//Daniel
Min blev inte hög trots 1 msk bakpulver
Beror på hur hög du vill att den ska bli. Men det gäller att vispa smörkrämen luftig med tillsammans med äggen.