Imorgon är det lucia, då är det gott att ha nybakta lussekatter till lussefirandet, saffransdoftande gula och ljuvliga.
Baka dina egna lussekatter istället för att köpa färdiga, det är båda enkelt och gott. Jag bakar mina lussekatter på dinkelmjöl, ett lite nyttigare alternativ än dem som bakas på vetemjöl. Mitt recept innehåller heller inte lika mycket socker som de flesta andra recept gör samt att jag bakar mina på ljust muscovadosocker istället för vanligt vitt socker, jag har även en lite skrädmjöl (rostat havremjöl) i mina bullar som jag tycker ger bullarna en djupare och godare smak samtidigt som det gör dem aningen nyttigare.
Ca 30st lussekatter
20g Jäst (Gärna för söta degar)
100g Smör (Rumstempererat)
5dl Mjölk
1g Saffran (10g marinerad saffran)
250g Kesella
1dl Ljust muscovadosocker
1tsk salt
2,5dl Skrädmjöl
14-15dl Dinkelsikt
1/2dl blötlagda russin
- Smula jästen i en degbunke eller degblandare.
- Häll på mjölken och den marinerade saffranen, rör ut jästen så att den löser sig helt.
- Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg, antingen för hand eller i en degblandare.
- Låt sedan degen jäsa under bakduk i ca 1-2 timmar. Eller till den jäst till dubbel storlek, detta kan ta lite olika tid beroende på temperatur på ingredienserna och i rummet.
- Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i 30 bitar. Baka ut till lussekatter, antingen klassiska eller på annat sätt. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme.
- Sätt under tiden ugnen på 225°. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills de blir ljust gyllenbruna.
- Pensla dem direkt efter gräddning med uppvispat ägg eller med sockervatten (50% vatten 50% socker) om du inte vill ha ägg, så blir lussekatterna extra glansiga.
Dela gärna