Det laktosfria och laktosreducerade livsmedelssortimentet har ökat explosionsartat under de senaste åren. I år så konsumerar vi i Sverige laktosfria eller laktosreducerade livsmedel för drygt en halv miljard svenska kronor.
I Sverige och i Norden tål vi generellt laktos bättre än i övriga världen. I Sverige är ca 10% av den vuxna befolkning överkänslig mot laktos eller mjölksocker som det också heter. Samma siffra i övriga världen är runt 75%. De flesta barn tål laktos, även om det i ovanliga fall förekommer barn som inte tål laktos redan vid födseln. Istället så uppstår överkänsligheten någon gång under tonåren.
Anledningen till att vissa människor reagerar på laktos är för att vi inte har tillräckligt av enzymet laktas i våra tarmar. Laktas är det enzym som bryter ner laktosen så att det kan tas upp i blodet. Laktosen fortsätter då vidare till tjocktarmen där det istället bryts ned av våra tarmbakterier, vilket är orsaken till att vi känner smärtor, får diarréer och gasbildning. Anledningen till att våra kroppar producerar mindre laktas med åren är genetiskt. Detta då vi egentligen inte längre behöver förmågan att spjälka laktos efter vi slutat äta vår mors bröstmjölk som barn och istället börja äta annan föda. Men vi nordbor har tack vara vår historiska konsumtion av mjölkprodukter ofta kvar detta enzym livet ut och blir aldrig laktosintoleranta.
Idag är det många som har en krånglande mage och istället för att utreda vad orsaken bakom detta är, istället helt obefogat lägger skulden på laktosen. Även om det oftast är något annat som ligger till grund för problemen. Detta kan ofta vara en tarminfektion, såsom magsjukan eller rubbad tarmflora som kan skada tunntarmens slemhinna. Om slemhinnan skadas påverkar det tarmens förmågan att bilda laktas. Det kan också beror på andra tarmsjukdomar som till exempel obehandlad glutenintolerans, inflammationer i tarmen eller parasitinfektioner. När sjukdomen behandlats eller läkt ut tål man oftast laktos igen.
Det som många även tror och som industrin har tagit vara på, är att det inte går att äta några mejeriprodukter i huvudtaget. Samtidigt som mejeriindustrin bara spottar ut nya laktosfri livsmedel och exponeringen blir bara större och större på mejerihyllan. Ett exempel på detta är att det såldes mer laktosfri mjölk förra året än det såldes ekologisk mjölk. Men är man laktosintolerant så bör man mycket riktigt hålla sig undan mjölk eller produkter som innehåller stora mängder mjölk, om man vill hålla problemet borta. Men det som många inte vet är att det oftast inte är några problem med andra mejeriprodukter såsom fet grädde crème fraîche och yoghurt. Enligt Livsmedelsverket kan en laktosintolerant person få i sig någonstans runt 5g laktos per dag utan att få några besvär, det kan jämföras med mjölk som innehåller ca 5g laktos per 100g. Det innebär att de flesta kan dricka ett halvt glas mjölk utan att få besvär. En tumregel som är bra att ha med sig är att laktoshalten oftast minskar när fetthalten i mejeriprodukten ökar. Exempelvis så innehåller vanlig vispgrädde och fullfet crème fraîche bara knappt hälften så mycket laktos som mjölk gör. Detta gör att du kan sätta i dig en hel del grädde och crème fraîche innan du får magbesvär. Men se upp för alla konstgjorda matlagningsgräddsorter, de innehåller ofta skummjölk eller kärnmjölk som största ingrediens. Det brukar heller inte vara några problem med yoghurt och filmjölk då även de har lägre laktosinnehåll samt att bakteriekulturen i dessa livsmedel tros ha en skyddande effekt för våra tarmar. Det viktigaste är att testa sig fram för att själv känna vart gränsen går för att man ska hålla sig besvärsfri. Men det viktigaste av allt är att göra en grundlig undersökning innan, så att det verkligen är laktosen som är orsaken till problemen och inte någon annan sjukdom.
Så när man summerar det här så, är det egentligen bara mjölk och livsmedel som innehåller mycket mjölk man bör undvika, eller ersätta med ett laktosfritt alternativ om man så vill. Men varför finns det då en uppsjö av olika laktosfria mejeriprodukter som inte behövs, ja det kan man då fråga sig. Jo det handlar om pengar, som mycket annat gör i vårt samhälle. Samtidigt som mjölkförsäljningen dalar i Sverige och priserna på de vanliga mejeriprodukterna ligger på små vinstmarginaler så kan mejeribranschen ta bra betalt för den nya flugan laktosfria produkter. Produkter som idag nästan ses som ett hälsosammare alternativ för oss än de vanliga mejeriprodukterna. Det visar sig också på hur mejerierna väljer att marknadsföra sina laktosfria produkter i mer svepande ordalag. Valio har haft budskap som ”lite nyttigare” och ICAs egen laktosfria mjölk har riktats till dig med ”känslig mage”. Detta gör laktosprodukter till en premiumprodukt som många är villiga att betala en hel del extra för. Även om det bara kostar mejerierna ca 3 kronor mer att producera en laktosfri mejeri, så kan de ta upp till 10 kronor mer för den i butik. Detta gör laktosfria mejeriprodukter till en riktig kassako för mejerierna.
Ett gott exempel på detta är den nya vågen av laktosfria smörsorter som poppat upp, där både Arla och Valio har profilerat sig hårt. Både med smörgåsvarianter såsom ”Bregott”, ”De goda”, och vanligt mejerismör. Sanningen är att smör innehåller väldigt små eller näst intill obefintliga halter av laktos och du kan med gott samvete äta ett helt smörpaket (500g) utan att känna av laktosen. Men ändå så finns dessa mejerieprodukter och de tycks även sälja bra, trots sitt cirka 10 kronor, dyrare kilopris. När jag skriver till Arla för att ta reda på syftet med denna produkt är och att vanligt smör eller Bregott knappt innehåller något laktos, får jag bara ett kort och lite irriterat svar tillbaka. Att det finns en efterfrågan på produkten och därför har de tagit fram den. När jag sedan skickar motfrågan. Om det inte istället vore bättre att informera konsumenten om att smör knappt innehåller någon laktos, på de vanliga smörpaketen. Istället för att vilseleda dem ännu mer med konstiga helt meningslösa produkter som skapar en tro hos de laktosintoleranta om att de måste äta laktosfritt smör för att undvika besvär. Men på det mailet, valde Arla att inte svara.
Lite tips för dig som är laktosöverkänslig
Undvik dessa livsmedel helt om du kan
- Mjölk och mjölkprodukter
- Mesost och messmör
- Mjölkchoklad
- Nougat*
- Pulversåser
- Halvfabrikat**
- Välling
- Glass
- Getmjölk
- Kaffegrädde
- Margaringrädde (typ Milda mat)
* Det finns även nougat som inte innehåller laktos, men den vanliga från Odense innehåller lika mycket som mjölkchoklad
Dessa livsmedel kan du äta lite av
- Vispgrädde
- Cremefraiche
- Fet Yoghurt
- Fet Fil
- Keso
- Gräddfil
- Margarin*
- Philadelphiaost
- Leverpastej
- Korv**
*Finns även mjölkfria margariner som går bra att äta om man nu vill äta denna kemiska röra i huvudtaget.
** Finns många korvar som är laktosfria, läs innehållsförteckningen.
Detta kan du nästan äta hur mycket du vill av
- Låglaktosvälling
- Kaffebröd
- Fetaost, svensk
- Smör
- Bröd bakat på mjölk
- Låglaktosprodukter
Dessa livsmedel innehåller inget laktos eller oerhört små mängder
- Hårdost (lagrad 3 månader eller mer)
- Smältost
- Knäckebröd
- Vitmögelost
- Grönmögelost
- Fetaost (Grekisk)
- Majonnäs
- Mjölkfritt margarin
Men kom ihåg att testa dig fram, alla är vi olika känsliga. Får du obehag av något, så undvik det istället för att fortsätta att äta det och kom ihåg att det är alltid bättre att utreda orsaken grundligt först innan man börjar experimentera för mycket med kosten. Kontakta en kostvetare eller dietist för bästa råd.
Ursäkta, men det finns många av oss laktosintoleranta som behöver helt laktosfria produkter. Många är väldigt känsliga, tex. jag. Och om man ska baka en kaka med smör i är det väldigt bra om smöret är helt laktosfritt, eftersom man äter mer kaka än brer smör på mackan. Istället för att undvika att äta vissa saker och på så sätt begränsas i sitt matintag och matlagning är det mycket bättre att det finns helt laktosfria produkter som vi kan äta utan att få ont av. Jag vill inte avstå fetaost, mjölkchoklad, glass och grädde bara för att min mage inte fixar det. Om jag kan få alternativa produkter betalar jag gärna för det.
Självklart är det bra att det finns låglaktos och laktosfria livsmedel, är inte det som är min poäng med detta inlägg. Däremot finns det vissa produkter som är väldigt onödiga och bara finns för att producenterna ska tjäna extra pengar på ont anade människor som tror att de måste köpa just dessa produkterna, en sådan produkt är smör som innehåller så pass lite laktos så att det inte behövs en laktosfri variant.
Att det finns laktosfri mjölk och grädde däremot har ett klart syfte, då framförallt mjölk innehåller ganska stora mängder laktos.
Det är kanske ovanligt, men åtminstone jag reagerar med typ matförgiftning, även om laktosmängden är minimal. Så jag är oerhört glad över alla de produkter du beskriver som onödiga.
Då kan det mycket väl vara något annat som ligger bakom problemen. Så du mår dåligt om du äter smör och ost? Hur menar du matförgiftad? Ont i magen?
Tack för många bra tips. Vad tror du om tex ostbågar och ostbollar?
Tack så mycket Alexandra. Det beror helt på, vad de innehåller. Exempelvis om man kollar på Etrellas ostbågar aå innehåller dem ca 2-3g sockerarter per 100g, vilket då bör vara laktosen, då inget annat socker ingår i innehållsförteckningen. Men det varierar säkert från typ till typ. Detsamma gäller annat snack såsom jordnötsringar och chips. Vanliga potatischips är inga problem, då de innehåller endast potatis som huvudråvara.
Du skrev ”….Däremot finns det vissa produkter som är väldigt onödiga och bara finns för att producenterna ska tjäna extra pengar på ont anade människor som tror att de måste köpa just dessa produkterna, en sådan produkt är smör som innehåller så pass lite laktos så att det inte behövs en laktosfri variant….”
Jag som är inte svensk född, och som varit laktosintolerans hela mitt liv (snart 57), har haft problem med att äta mat tillsågade med smör, som manga säger innehåller små mängd laktos och varför ska man kunna äta den utan problem, men jag kan inte, och tills det kom den alternativ kunde jag inte ens fika som alla andra gör för att för min del lydande av att äta ett halv bulle var i ett par dagar ont i magen, diarré, uppblåst mage… så vi är många människor som tycker att dom produkter som du anser är onödiga, är helt fantastiska, du anar inte hur det är att äta lax stek i smör och känna den goa smaken för första gång, eller som här om dag jag fick äta mjölkchoklad aldrig nåt jag aldrig gjort tidigare…
Jag kan vara ett ”Ont Anade människa” men jag är glad av alla möjligheter jag har nu
Jo jag vet att det finns andra som precis som du säger att de inte kan äta mer eller mindre laktosfria livsmedel. Men saken är den att laktosöverkänslighet inte är en allergi utan just en överkänslighet. Det innebär att du inte har tillräckligt av enzymet laktas för att kunna ta hand om laktosen. De flesta utvecklar denna överkänslighet i tonåren när laktasproduktionen minskar (vi i Skandinavien har en evolutioner gen som gör att vi fortsätter att producera detta enzym). Det gör att du blir känslig mot laktos. Det finns även dem som föds med detta och då inte heller tål modersmjölken. Så det som sker är att laktosen inte kan spjälkas utan istället börjar jäsan i magen (tjocktarmen). Men väldigt små mängder under 5 gram brukar man säga ger inga symptom då det helt enkelt är för lite laktos. 100g smör ger mellan 0,01-0,1g laktos alltså helt försumbara mängder. Så problemet bör uppstå av någon annan anledning, ibland kan det vara placebo som är en väldigt stark faktor när det kommer till symptom. Men det kan även vara något annat du inte tål som typen av kasein eller andra ämnen i komjölksprodukter?
Så du menar att test läkare gjorde på mig, är felaktiga. Eftersom det stå klart och tydlig att jag kunde inte äta min mors mjölk och inte den modersmjölksersättning som producerades under 60 talet. I mitt fall laktosintolerans är ärftligt, och jag vet att jag kan inte dricka nån mängd mjölk eller äta mat som innehåller mjölk produkter, jag borde ha det klart eftersom jag ha lev med det i 57 år.
65 % av latinamerikanska människor är född med det.
Sorry för lite sent svar.
Jag tvivlar inte på att du får ont i magen och att du haft samma problematik ända sedan du föddes. Men det är svårt att göra någon medicinsk undersökning på laktos, då det inte är en allergi utan en överkänslighet. Du producerar helt enkelt inte tillräcklig mängd laktas som är enzymet som bryter ner laktosen i våra tarmar.
Men eftersom du tydligen även var känslig mot modersmjölken som liten så är din överkänslighet troligen medfödd. Men i vilket fall som helst så skulle du inte märka av väldigt små mängder laktos men det kan väl hända att du är extra känslig för laktos jämfört med någon som utvecklat en intolerans med åren. Normalt kan vi alla bryta ner laktos från födseln, just för att vi ska klara äta modersmjölken. Men sedan avtar förmågan med början i tonåren. Men det kan också vara så att det finns annat du inte tål, såsom proteinet eller andra ämnen i kosten. Många läkare skyller felaktigt på laktos när det oftast är helt andra orsaker till problem. En sak som placebo är heller inte att förglömma. I vetenskapliga tester har det visat sig att placebo påverkar upp till ca 33% av deltagarna negativt.
Hej.
Bra att du tar upp produkttillverkares egoistiska inställning om att tillverka ”onödiga” produkter och tjäna pengar på det enbart för att haka på en våg av ett ”mode”.
Jag har alltid haft s.k. plåtmage – dvs. att jag kan äta vad som helst utan att känna något obehag eller liknande. Undantaget dåligt tillagad kyckling; det har oftast resulterat i 1 akut toabesök.
Något annat som har påverkat min mage är de få gånger jag av någon anledning ätit 1 liter fil eller yoghurt till lunch. Akut toabesök även i de fallen.
Jag äter en hel del mejeriprodukter och har alltid gjort.
Som snart 50-åring har jag plötsligt drabbats av bubblande och väldigt kraftig gasbildande mage ett par gånger på 1 vecka. Min första tanke var att jag ätit gammal grädde i en grönsaksoppa samt vispad grädde till (pulver)våfflor. Effekten blev densamma; bubblande och gasbildande mage samt väldigt akuta toabesök med kaskadeffekt… Det sitter i ca. 12 timmar.
Vid närmare eftertanke anar jag att det är laktosintolerans som jag drabbats av, men vet inte säkert.
Har precis inlett första dagen med att utesluta mejeri-/mjölkprodukter för att se vad som händer.
(Alla har vi våra brister och jag noterar att skriva inte är din starkaste sida. Däremot är det min starka sida 🙂 Säg till om du vill ha hjälp med att formulera texterna på sidan och att skriva meningar på rätt sätt, så att det blir enklare för de allra flesta att hänga med i ditt resonemang.)
Hej! Den enda laktos produkt jag reagerar på är glass…kan inte äta en sked utan att min mage blåser upp till en balkong och jag får ont … Men yoghurt, mjölk ,ost mm har jag inga problem med… Hur kan det vara så?
Ja glass innehåller oftast höga halter av laktos, då de oftast är gjorda på smummmjölkspulver. Så är något man helst bör undvika som laktosintolerant.
Hej
Jag har ett litet omvänt problem då jag blir fruktansvärt dålig i magen när jag dricker t.ex. laktosfri mjölk, fil m.m. och då helst från Arla och Valio. Nu till min fråga, har man ersatt laktosen med något annat som gör mig så sjuk?
Hej.
Ja det kan ju vara något annat du inte tål såsom proteinet i mjölken? De tillsätter enzymet laktas i mjölken för att få bort laktosen. Samma ensym som man lider brist på om man är laktosintolerant. Laktasen bryter ner laktosen till vanligt socker, vilket gör att mjölken upplevs sötare än vanlig mjölk.
Bra inlägg och stämmer vetenskapligt för det flesta laktosintoleranta som är födda i Skandinavien. Själv handlade jag enbart laktosfritt under flera år, men började utbilda mig själv inom kost-ämnen och insåg då att det låg mycket marknadsföring bakom laktosprodukter. Det handlar lika mycket om att förstå vad ens egna kropp tolererar och själv testa sig fram, samt att inte gå blint på marknadsföringen. För mig går det alldeles utmärkt att äta vanligt smör eller exempelvis hårdost, trots att jag är väldigt känslig. Vispgrädde, creme fraiche etc. går inte alls, så det är definitivt bra att produkter finns. Kontentan handlar mer om att information som når konsumenter måste bli bättre. Livsmedelsverket är bra på att informera om b.la. laktosintolerans och att det många gånger inte behövs specialprodukter, men sällan syns den informationen i livsmedelsbutiker.
Precis, industrin är inte sena på att utveckla nya produkter om det finns pengar att tjäna. Men du har helt rätt vispgrädde och Creme fraîche innehåller en hel del laktos även om det inte är lika mycket som vanlig mjölk. Men det är även en stor skillnad om du äter den som den är eller tex använder den i en tillagad sås, exempelvis gräddsås, då klarar de flesta av det utan problem.
När det kommer till yoghurt och filprodukter så är det också en produkt som de flesta klarar bättre även om den innehåller nästan lika mycket laktos som mjölk. Detta pga bakteriekulturen i yoghurten/filen.
Laktosöverkänslighet kan även bero på andra saker som har med livstil eller kost att göra. Så det gäller att lära känna sin kropp.