Slottsstek eller söndagsstek tillhör nog inte de vanligaste rätterna på våra middagsbord i dagens stressade samhälle, där vi lägger allt mindre tid i köket samtidigt som vi tävlar om att ha det finaste köket. Men det är fortfarande väldigt gott.
Att den klassiska söndagssteken har blivit allt ovanligare på våra middagsbord är det nog inget tvivel om. Många vet nog inte riktigt vad de ska göra med en stek eller tror att det är för tidskrävande att tillaga en sån stor köttbit. Men saken är den som med de flesta andra långkok att själva tillagningen sköter sig mest på egen hand. Allt som behövs är lite tillsyn då och då.
När man ska laga en god stek eller kött i huvudtaget så är det viktigt med en bra råvara. Idag är tyvärr kött inte bara kött. utan det är enorma skillnader på kött och kött. Personligen så har jag minskat ner på den totala köttkonsumtionen och väljer istället svensk kvalitetskött när jag väl äter kött.
Dagens köttindustri är väldigt effektiviserad och djuren växer nästan uteslutande upp på kraftfoder, grundat på majs och soja. Detta gör att djuren både växer snabbare och blir mer kostnadseffektiva. Utöver det etiska och miljömässiga i denna industriella uppfödningsmetod så har även smak och näringssammansättning en stor betydelse om man jämför uppfödning på kraftfoder mot uppfödning på gräs och bete. Kornas naturliga föda är just gräsbete. Kött från gräsuppfödda djur smakar så mycket mer än kött uppfött på kraftfoder. Djuren växer mycket långsammare, vilket gynnar marmorering och struktur då det blir mycket mer insprängt fett i köttet, vilket också är det som ger smaken till köttet. Det har även visat sig att näringen och framförallt fettsammansättningen är mycket bättre i kött som kommer från gräsbetande djur. Själv använder jag oftast nötkött från Gröna gårdar, som kommer från djur som enbart är uppfödda på gräs och örter. Dessutom är allt kött ekologiskt och kravmärkt.
Slottsstek
800g Fransyska eller innanlår av nöt
1 Morot
2 Gula Lökar
5st ansjovis + spad
1 Liter vatten
1msk Ättika
2msk Sirap
5 Kryddpepparkorn
2 Lagerblad
3dl Grädde
Salt och svartpeppar
Köp din medicin här, leverns hem till dörren
Gör så här.
1. Salta och peppra köttet och bryn det i en gjutjärnsgryta eller i ett stekjärn.
2. Lägg i grönsaker och låt dem brynas med lite.
3. Tillsätt ansjovis och kryddor och häll på vatten, ättika och sirap, så att det knappt täcker steken.
4. Låt köttet bräsera under lock i ca en timme, eller tills det har en innertemperatur på ca 70-75ºc.
5. Ta upp köttet och låt det vila under folie medans du gör klart såsen.
6. Koka ihop skyn tills att den smakar bra och sila ner den i en kastrull.
7. Tillsätt grädden och koka ihop såsen till en lagom konsistens. Red eventuellt av såsen med lite majsstärkelse utblandat med lite vatten.
8. Skiva köttet och servera slottssteken tillsammans med såsen, hemgjord pressgurka, kokt potatis och lite smörkokta morötter.
Kika gärna in några andra goda middagstips här nedan.