Sillen är nog en av mina favoriter på julbordet och ett julbord, utan flertalet sillsorter blir ett relativt tråkigt julbord enligt mig.
Jag lägger in mina egna sillinläggningar, både till jul och midsommar, för mig skulle det vara helt otänkbart att köpa färdig sill på burk, då jag dessutom tycker den köpta på burk mer eller mindre är helt oätlig och kan egentligen inte förstå hur någon annan kan uppskatta dem. För mig ska en sill vara lite sötsyrlig och innehålla mycket smak, inte bara smaka salt och kemiskt som de flesta köpta sillar gör. Undantaget är om man  köper den lite exklusivare sillen över disk, som kan vara väldigt god men dock oftast väldigt dyr. Då är det bättre att lägga in sin egna sill, så får man den att smaka som man själv vill och det de flesta förmodligen inte vet är att det är väldigt enkelt och snabbt gjort så fort man vattnat ur saltsillen. Köper man dessutom färdigurvattnad sill så går det ännu fortare.

I år gjorde jag som vanligt klassisk löksill,  senapsgravad strömming och min goda citron och pepparortssill som jag även lagade till midsommar tidigare i år och recepten på dem kan du hitta här. Utöver det så har jag lagat en Havtorn och apelsinsill, en äpple och kanelsill samt en inlagd stekt strömming.

Havtorn och apelsinsill
250g Urvattnad sill
1/2dl ättika (12%)
1dl Socker
1,5dl Vatten
1msk Grand mainier eller Cointreau
Skal från en ekologisk apelsin
50g Havtorn

Äpple och kanelsill
250g Urvattnad sill
1/2dl ättika (12%)
1/2dl Äppelcidervinäger
100g (1,25dl) Socker
2dl Vatten
2 kanelstänger
1/2 Strimlat äpple

Inlagd stekt strömming
500g färsk strömmimg
1/2 Rågmjöl
1/2 Ströbröd
25g rumsvarmt smör
Dill och perilsja
Salt och peppar
1,5dl ättika (12%)
3dl Socker
4,5dl Vatten
2 lagerblad
4 Nejlika
5 Kryddpepparkorn krossade
1 Skivad morot
1 skivad lök

Gör så här

Havtorn och apelsinsill
1. Skala apelsinen och skär bort så mycket av det vita på skalet som är möjligt, lägg sedan skalen i lite kallt vatten, detta för att så mycket av beskan som finns i citrusskal, ska vattnas ur.

2. Koka under tiden upp ättika, socker och vatten och tillsätt sedan dina urvattnade och avtorkade skal. Låt svalna.

3. Varva sill och havtorn i en lämplig burk, själv använder jag glasburkar med återförslutbart lock.

4. Rör i lite apelsinlikör i den svala lagen och häll lagen över sill och havtorn. Låt stå i kyl och marinera minst 12 timmar, helst längre innan sillen är färdig.

Äpple och kanelsill
1. Koka upp ättika, äppelcidervinäger, socker , vatten och kanel i en gryta. Låt sedan svalna.

2. Skär under tiden fina strimlor av äpplet och blanda äppelstrimlor och sill i en glasburk eller annat förvaringskärl.

3. Häll den svala sillagen på och låt stå och marinera i kyl i minst 12 timmar men gärna mer innan sillen är färdig.

Inlagd stekt strömming
1. Blanda smöret med dill och persilja och smaka till örtsmöret med salt och peppar.

2. Bred ut smöret  på strömmingens köttsida och vik ihop dem från kant till kant eller två och två med skinnsidan utåt om de är små.

3. Blanda rågmjöl med ströbröd på en tallrik och vänd strömmingen i mjölblandningen.

4. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olja och stek strömmingen gyllenbruna och låt dem sedan svalna.

5. Koka under tiden ihop ättikslagen, genom att blanda alla ingredienserna, förutom lök och moroten.

6. Låt även den svalna. Varva strömming,  lök och morot i ett lagom krus eller förvaringskärl.

7. Häll den kalla ättikslagen över så att det täcker strömmingen.

8. Ställ i kyl och låt marinera i minst 12 timmar.