Så här års finns det ett stort utbud av svenska äpplen och i dagarna testade jag på att göra en äppelcupcakes, vilket verkligen blev en succé
Kardemumma, kanel och hasselnötter är en otroligt god kombination tillsammans med äpplen, så denna cupcake har jag valt att smaksätta med just dessa smaker. Är man inte så mycket för glasyren så går det självklart att äta dem som en vanlig muffens med, det var det som egentligen var min utgångsstanke, innan jag lyxade till dem med denna goda hasselnöt och kanelfrosting, som passade så gott ihop med dem dessa muffins och min goda äppelcupcake var skapad.

Ca 18st äppelmuffins/cupcakes

2st äpplen gärna typ aroma
1/2msk kardemumma
1,5dl mjölk
80g smör
1dl ljust muscovadosocker
1dl socker
3st ägg
1msk bakpulver
4dl mjöl

Kanel och hasselnötsfrosting till ca 12st cupkakes
50g rumstempererat smör
200g floorsocker
125g philadelfiaost
1 msk kanel
30g rostade hasselnötter

Gör så här

1. Skala äpplena och dela det ena äpplet i små bitar och det andra i klyftor eller större bitar.

2. Krossa kardemumman i en mortel till halvfint pulver och blanda den med äpplena.

3. Värm under tiden mjölk och smör i en kastrull så att smöret smälter.

4. Vispa sedan ägg och sockret (båda sockersorterna) med elvisp eller ballongvisp till ett hårt skum.

5. Tillsätt bakpulver och mjöl och rör ut det med hjälp av en slickepott eller träslev., det är viktigt att inte vispa smeten för mycket efter du tillsatt mjölet, då det annars kan bildas glutentrådar, vilket kan göra muffinsen sega, detta är en tumregel för alla sockerkaks liknade kakor och bakverk.

6. Rör till sist ner mjölk och smörblandningen och rör smeten till en jämn fin smet utan klumpar.

7. Placera 18 muffinsformar på en plåt, använd gärna speciella muffinsplåtar för att få bästa resultat, då jäser inte muffinsen ut lika mycket på bredden som de gör annars.

8. Placera en tesked av de små äppelbitarna i botten av varje form och täck sedan med smet upp till två tredjedelar av formen.

9. Tryck sedan i två större bitar äpple på toppen.

10. Baka sedan muffinsen på 200º i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg.

11. Låt svalna och ät dem sedan som de är eller fyll dem med min goda kanel och hasselnötsfrosting.

12. Hacka de rostade hesselnötterna grovt och mixa dem sedan till en fin pasta, ta gärna hjälp av lite av philadelfiaosten , för ett bättre resultat.

13. Vispa sedan allt samman med elvisp till en fast och glansig frosting. Placera frontongen i en spritspåse och spritsa varje cupkakes med frostingen eller klicka ut det med en sked så gott det går. Ät direkt!