Potatismos är väldigt enkelt att göra men är ändå något som är väldigt enkelt att misslyckas med. Ett perfekt potatismos kännetecknas av att det är luftigt och krämig på samma gång.

Jag har ofta fått frågan, ”Hur gör man ett sånt där gott potatismos som man får på restaurang” En ganska bra fråga, då potatismos kan vara väldigt komplext och kan gå fel på så många olika sätt. Några vanliga fel kan vara att moset blir klistrigt och segt, blir vattnigt och trist, eller grynigt och fullt av klumpar. Alla dessa saker kan bero på olika saker eller en kombination av varandra. Några enkla punkter man bör följa för jakten på det perfekta potatismoset är

Använd alltid en mjölig potatis (King Edward, Matilda, Mandelpotatis)
Koka potatisen i osaltat vatten (Salt drar in vatten i potatisen, moset blir mer vattnigt)
Koka inte potatisen i för små bitar (Då blir moset mer vattnigt)
Låt potatisen ånga av innan den mosas (Det ger ett luftigare mos)
Värm mjölken som ska vispas i (Annars kyler du ner moset och det kan bli mer klistrigt)
Använd rumstempererat smör (Annars kyler du ner moset och det kan bli mer klistrigt)
Använd gärna vispmaskin eller elvisp (Detta ger ett luftigare mos)
Använd inte vispgrädde i moset (Då blir det inte lika luftigt, dock så blir det extra krämigt)
Vispa alltid i mjölken först och rör sedan i smöret (Annars kommer moset inte bli lika luftigt)
Använd alltid riktigt smör och aldrig substitut som margarin eller andra matfettsblandningar.
Det kanske ser ut som många regler att följa för att få till ett bra potatismos. Men många av råden hänger ihop med varandra och skulle du missa något av dem, så behöver ditt mos inte bli dåligt för det. Har du tur så får du till ett bra potatismos ändå. Så länge du har en bra och mjölig potatis så är det svårt att misslyckas. Råden kommer hjälpa som mest när du inte har den perfekta potatisen och potatis varierar alltid över året. Så följ så många av råden som möjligt, så kommer du med att få till det perfekta potatismoset.  

Potatismos

1000g Potatis (mjölig sort)
300g Mjölk
30g Smör
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
(Muskotnöt)

Gör så här

1. Koka potatisen mjuka i så stor och jämstora bitar som möjligt, i en kastrull med vatten.

2. Häll av vattnet av potatisen och låt potatisen ånga av en stund. Lägg gärna en bit hushållspapper över kastrullen, pappret kommer då att suga åt sig ånga från potatisen. 

3. Värm under tiden upp mjölken i en annan kastrull och se till så att smöret blir lite rumstempererat.

4. Mosa potatisen med hjälp av en potatisstöt eller stor ballongvisp 

5. Vispa sedan (gärna med elvisp) i den varma mjölken i potatisstompet och fortsätt vispa tills du får ett luftigt potatismos.

6. Rör ner det rumstemperarde smöret i moset och smaka av med salt och peppar. Tillsätt även gärna lite riven muskotnöt i moset, det tycker jag är väldigt gott.

7. Toppa gärna ditt potatismos vid servering med lite hackade örter såsom persilja eller dill.