Konsumtionen av ekologiskt har ökat markant de senaste åren och fortsätter att öka. Men än idag är det många som tvekar om att köpa ekologiskt av olika anledningar.

Jag har sedan många år växlat om och börjat köpa allt mer ekologiskt. Idag köper jag näst intill allt ekologiskt förutom kött, som jag hellre köper av svensk härkomst än en produkt som färdats runt halva jordklotet. Kött är även den livsmedelsgrupp som skiljer mest i pris när det kommer till ekologiskt och icke ekologiskt, iallafall när det kommer till svenskt kött. Svensk djuruppfödning är i de flesta fall även väldigt bra, speciellt om du jämför med köttproduktionen i andra länder. Sverige är även ett ganska unikt land när det gäller bekämpningsmedel i livsmedelsproduktion. Sverige som klassas som ett rikt land använder väldigt lite bekämpningsmedel vår produktion jämfört med andra liknande länder. Det gör även att jag under sensommaren och tidiga hösten när det är god tillgång på exempelvis svensk-odlad frukt och grönsaker. Ofta väljer en svensk konventionellt odlad (oekologisk) vara före en långväga ekologisk vara.

Att veta vad man ska köpa och inte köpa kan idag vara väldigt svårt för den vanliga konsumenten. Dels på grund av mediabrusets varierande budskap om vad som är bra och dåligt. Tyvärr så är det samma med livsmedelsindustrin som med de flesta andra branscher. Allt handlar i slutändan om vem som kan tjäna mest pengar på kort sikt. Detta utan att tänka på vad det kommer att ha för följder för morgondagen eller om kanske 10 år.

Ser man på statistik över bekämpningsmedelsanvändning i världens idag kan man se att Sverige är ett land där vi använder relativt lite bekämpningsmedel i livsmedelsproduktionen. Värst är situationen i Sydamerika där den är som störst och även ökar som mest. Därför kan det många gånger vara okej att köpa ett svenskproducerad livsmedel till fördel för ett importerat ekologisk livsmedel. Detta speciellt om den importerade kommer från långvägar. Att Sverige har så låg användning av bekämpningsmedel beror på att Sverige följer en nationell handlingsplan för att hålla nere jordbruksgifterna. Syftet är att skydda vår hälsa och miljön.

Ton aktiv substans per tusen hektor odlad mark år 2010 (de senaste tillgängliga siffrorna). Källa: http://faostat3.fao.org/browse/E/EP/E

Att köpa ekologiskt innebär alltså inte att man måste köpa allt ekologiskt, utanmest om att göra smarta val. Det kan handla om att kanske undvika de livsmedel som är mest besprutade eller har mest miljöpåverkan. Eller att försöka byta ut de livsmedel som ändå inte påverkar din ekonomi nämnvärt. Eller kanske en mix av båda. Här nedan listar jag några smarta råd som kanske kan hjälpa dig att välja rätt eller att prioritera på ett bättre sätt.

Kaffe och kakao
Det första du bör göra om du ska byta ut något är att byta ut ditt kaffe mot ekologiskt kaffe och gärna fairtrade. På kaffeplantager används flera giftiga kemiska bekämpningsmedel. Som skadar både miljön och de som arbetar med det. Kaffe kan bara växa på vissa speciella plaster i världen och just därför så skövlas ofta dessa område på all annan växtlighet och mångfald. Vilket leder till att mer och mer skadedjur och andra sjukdomar angriper kaffeplantagen. Detta leder i sin tur till mer och mer användning av bekämpningsmedel. I ekologisk kaffeproduktion måste man främja en naturlig mångfald i produktionen, vilket gör en stor skillnad för alla inblandade. Kakao är en annan stor miljöbov som har ett stort avtryck på miljön och där det används stora mängder bekämpningsmedel. Så byt till ekologisk kakao och choklad så långt det går.

Spannmål och mejeri
Detta är två livsmedelsgrupper som idag har ett väldigt stort ekologiskt utbud till väldigt bra priser dessutom. Vilket gör dem väldigt enkla att byta ut, utan för stora ekonomiska uppoffringar. Ekologiska spannmål och mejeriprodukter leder även till mer öppna landskap med mer mångfald, vilket den konventionella produktionen allt mer missgynnar. Dessutom så gynnar den produktionen av ekologisk köttproduktion vilket även det är en fördel.

Potatis, Banan och vindruvor
Dessa tre livsmedel har jag valt att ge lite extra utrymme just för att de tillhör lite av matens värstingarna. När det kommer till vår kära lilla knöl,potatisen, så får jag passa på att tala om att den tillhör den gröda som besprutas mest i Sverige. I genomsnitt besprutas en konventionellt odlad potatisplanta i Sverige 7,5 gånger. Den sprutas mot insekter, ogräs, mot svampsjukdomen bladmögel och den sprutas för att få blasten att vissna ner innan skörd. Vissa sorter är mera mottagliga för bladmögel, sämst är King Edward och Bintje som sprutas var sjunde dag under odlingssäsongen. Så här kan vi som konsumenter göra en stor skillnad för miljön, då även potatis är en av de grödor vi konsumerar mest utav i Sverige.

Två importerade värstingar som är riktigt hårt besprutade är banan och vindruvor. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på vindruvor hittades till exempel rester av 20 olika bekämpningsmedel. Dessa två frukter är så hårt besprutade så att jag nästan tycker att livsmedelsbutikerna bör bojkotta de konventionella sorterna, iallafall bör du göra det. Så om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin, kan det alltså vara god en idé att välja något annat.

Frukt och grönsaker
Som jag redan nämt här tidigare så bör du byta ut potatis, bananer och vindruvor till ett ekologisk alternativ. Men det finns självklart andra grönsaker som är bra att byta ut, detta beror väldigt mycket på säsong och tillgång. Personligen brukar jag försöka köpa svenska grönsaker och frukter efter säsong så långt det är möjligt och gärna ekologiska om det erbjuds. Några grönsaker och frukter som ofta finns som ekologiska till ett okej pris mot den konventionella motsvarigheten är. Rotsaker (morot, rödbeta, rotselleri mm), broccoli, blomkål, zucchini, citrusfrukter(citron, apelsin och ibland småcitrus), äpple, melon, kiwi, ananas och tomater. Sedan förekommer det ibland andra väldigt prisvärda frukter och grönsaker, så det är bara att hålla utkik. För att hjälpa dig lite extra i grönsaksdisken har jag här sammanställt en lista på frukt och grönt du helst bör köpa ekologiskt och en lista på dem som vanligtvis inte är lika besprutade.

Några av de värst besprutade konventionella grönsaker och frukterna som du helst bör undvika
Vindruvor
Banan
Jordgubbar
Äpple
Potatis
Spenat
Selleri
Persika/Nektarin
Ärtor
Paprika
Gurka
Tomat
Citrusfrukter
Broccoli

Dessa är generellt de minst besprutade konventionella grönsakerna och frukterna

Avokado
Majs
Ananas
Kål
Sockerärtor
Lök
Sparris
Mango
Papaya
Kiwi
Aubergine
Grapefrukt
Cantaloupemelon
Blomkål
Sötpotatis

Kött, fågel och fisk
När det kommer till kött fågel och fisk så är det generellt en dyrare råvara att byta ut men helt klart väldigt gynnsamt för miljön att göra. Personligen så köper jag i första hand svensk kött, gärna från någon gårdsbutik eller mindre aktör om det är möjligt. Något jag iallafall avråder er från att göra är att köpa konventionellt uppfött kött från Sydamerika, som är även här lite av en värsting. När det kommer till fågel så har det tidigare varit ganska svårt att få tag på ekologisk fågel men det är något som börjat komma mer och mer nu. Men här är min rekommendation precis som ovan att iallafall försöka köpa svenskt till att börja med. Ägg däremot köper jag uteslutande ekologiska som det idag finns en väldigt god tillång på, oftast till väldigt bra priser.

När det kommer till fisk och skaldjur, så bör du inte köpa fisk som är rödlistade av världsnaturfonden. I övrigt så bör du se till att fisken är Msc-märkt (Marine Stewardship Council). Däremot när det kommer till lax, så bör du undvika den norska konventionellt odlade laxen, som påverkar miljön negativt på många sätt och är fullproppad med antibiotika och andra skumma tillsatser. Tyvärr så är den viltfångade laxen väldigt sällsynt idag men däremot så har det blivit allt vanligare med ekologisk odlad lax i våra fiskdiskar. Det är ett mycket bättre alternativ till den konventionellt odlade laxen.