Att göra goda blomkålsbiffar är inget svårt och för dessa blomkålsbiffar behöver du bara en bra matberedare och ytterst lite tid.

Blomkålsbiffar med fetaostsås

Annons Apoteket

Blomkålsbiffar och maträtter på blomkål är perfekt att göra så här i skördetid. Det är i denna tid på året som är den bästa för en glad matlagare. Det är nämligen nu som det svenska grönsaksutbudet är som störst. Både ute i daglivaruhandeln och i trädgården för den med gröna fingrar.

Personligen hade  jag det väldigt svårt med blomkål som liten och det var nog först i 15-årsålderna som jag började uppskatta den mer. Jag åt faktiskt det mesta som barn. Jag hade inga problem med grönsaker, ja förutom blomkål då. Men att jag även åt sill, lever och strömming hörde nog lite till ovanligheterna om man jämför med andra barn. Jag har väl haft privilegiet att fått växa upp i en familj där riktig hemlagad mat har varit en viktig del. Det var väl även det som la grunden för mitt egna matintresse som sedan har format mig till den matnörd jag är idag.

Mitt intresse för vegetarisk matlagning är något som ökat med tiden och idag äter jag helvegetariskt flera gånger i veckan. Det många gör fel är att de ser grönsaker som ett tillbehör, istället för huvudråvara. Så ett gott tips är att tänka på grönsaker på samma sätt som man tänker på en kött eller fiskdetalj, då flödar fantasin och du kan skapa magi.

Blomkålsbiffar 4 portioner

300g Färsk blomkål
1dl Havregryn
75g Riven hårdost
1 Ägg
Hackad gräslök
Hackad Persilja
Ev lite majsstärkelse om färsen blir för lös.
Salt och peppar

Annons Bagaren och Kocken

Gör så här.

1. Mixa blomkålen till smulor tillsammans med havregrynen i en matberedare eller mixer.
2. Tillsätt, ägg, ost, örter och mixa ihop till en färs.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Provstek så att färsen håller ihop. Blir de för lösa så kan du tillsätta lite majstärkelse så binder det ihop bättre. Men var försiktig så att de inte biffarna blir klistriga, det är inte gott. Tillsätt en matsked i taget.
5. Stek biffarna gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme i lite olivolja och smör. Servera biffarna med fetaostsås och gärna en varm eller kall bönsallad.

Fetaostsås

100g Fetaost
250g Turkisk yoghurt
5cm Grovriven gurka
1msk Olivolja
1 Vitlöksklyfta
Salt och peppar

Annons Insplanet

Gör så här.

1. Riv gurkan på den grova sidan på rivjärnet. Salta den lätt och häng den i en sil så att den får droppa av en stund. Saltet gör att gurkan utsöndrar sin vätska snabbare.
2. Smula fetaosten till smulor och blanda med yoghurten.
3. Finhacka eller pressa vitlöken och tillsätt den tillsammans med olivolja, riven gurka, salt och nymalen svartpeppar. Smaka gärna av såsen med lite färsk hackad oregano eller timjan.
4. Servera såsen tillsammans med blomkålsbiffarna. Såsen går även att servera till andra saker eller varför inte lägga på en skiva nybakat surdegsbröd ihop med lite soltorkad tomat eller oliver.

Kika gärna in några andra goda middagstips här nedan.

Medelhavssallad med grillade grönsaker och halloumi

Lins och halloumibiffar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hembakad rotselleri med linser och dragonsås

Lins och kikärtsgratäng med basilikatäcke