Årets matbluff 2018

Nu är det åter dags att rösta fram det gångna årets matbluff. Årets matbluff är ett antipris framtaget av Äkta vara och som nu nomineras för 4e året i rad. Årets matbluff 2018

Annons Stadium
Precis som förra året så har folket fått nominera in livsmedel under det gång året som är tvivelaktiga i sin marknadsföring eller som är allmänt vilseledande för oss konsumenter. Av dessa har sedan en jury plockat ut 5 finalister som vi konsumenter sedan kan rösta på.

Antipriset har även fått en stor genomslagskraft, då det nu blivit så stor uppståndelse bakom, vilket har fått livsmedelsindustrin att lyssna på kritiken. Förra året så var det nästan 16 tusen som röstade på årets matbluff en trend som ständigt går uppåt. Men vi hoppas såklart på ett nytt rekord i år som gör oss konsumenter ännu starkare.

Desto fler vi är som säger ifrån, ju mer kan vi påverka industrin som gärna tänjer på gränser och fylla ut livsmedel med billiga och tvivelaktiga substitut. Detta för att tjäna mer pengar på sin produkter utan att vi konsumenter ratar deras produkter. Livsmedelslagstiftning har tyvärr många gråzoner som livsmedelsindustrin gärna utnyttjar och vad som klassas som vilseledande marknadsföring är en väldigt hårfin gräns som de ofta har väldigt bra koll på.

Så hjälp till att säga ifrån mot detta fusk och omoraliska beteende genom att rösta på årets matbluff 2018. Rösta kan du gör här. Men skynda på, för röstningen pågår bara fram till den 21 Januari

Här är en prestentation av årets 5 finalister.

HÄR KAN DU RÖSTA PÅ ÅRETS MATBLUFF 2018 

1. Lätta Original. Mer palmolja än raps

Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den är dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Ingredienser: vatten, palmolja*, rapsolja (18%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin A och D. *=spårbar och hållbart certifierad

2. Festis Guanabana pineapple. Endast 0,015 gram guanabana

Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.

Ingredienser: vatten, socker, fruktjuice (äpple 4,5%, ananas 0,5%) från koncentrat, guanabana puré (0,003%) från koncentrat, aromer, syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat), antioxidationsmedel (askorbinsyra), stabiliseringsmedel (E445), färgämnen (lutein, briljantblått).

Annons Insplanet

3. Glacéau (Coca Cola) Smartwater. Dyrt, tillkrånglat och dumt

I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först ”ångdestilleras” vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.

Ingredienser: ångdestillerat källvatten, mineralsalter (kalciumklorid, magnesiumklorid, kaliumbikarbonat).

4. Oatly Havregurt naturell. Med avdödad syrningskultur

Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.

Ingredienser: syrad havrebas (vatte, havre 12%, syrningskultur), potatisstärkelse, rapsolja, potatisprotein, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, syra (äppelsyra, mjölksyra), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).

5. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice.Mest äpple i grönsaksjuicen

Namnet ”Ekologisk kallpressad grönsaksjuice” lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.

Ingredienser: Ekologisk kallpressad juice (äpple, rödbeta 20%, selleri 8%, citron, fänkål 0,08%).

Skynda på att rösta. Röstningen pågår bara till den 21 JanuariHÄR KAN DU RÖSTA PÅ ÅRETS MATBLUFF 2018 

 

Med vänliga hälsningar Daniel Mårdh

 

 
Sockerfritt mangogodis

Brukar du äta lördagsgodis? Varför då inte göra ditt egna nyttiga mangogodis, både enkelt och nyttigt, helt gjort på naturliga råvaror och utan tillsatt raffinerat socker.Hjärtlig Mangogodis

Godis består generellt mest av socker oftast i form av glukossirap gjort från spannmål. Denna sockerart har även visat sig vara ännu sämre för hälsan än det vanliga sockret från sockerbetan eller sockerröret som vi är vana vid. Godis innehåller dessutom oftast artificiella färg och smakämnen. Bland annat azofärgämnena som visat sig vara starkt allergiframkallande. Detta tillsammans med en rad olika konsistensgivande. Läs gärna mer om godis och innehåll i ett äldre inlägg om barnkalas här.

Då är det bättre att göra lite eget godis. Där du dessutom får i dig riktiga näringsämnen från färsk frukt istället för att äta de artificiella fruktgodiset som innehåller 0% riktig frukt.

Dessa vingummi kan även göras på andra frukter och bär om så önskas och har du inte tillgång till agar agar som är ett helt vegetabiliskt geléämne så går det lika bra att använda klassiskt gelatin. Men då behöver du dubbla mängden för att få samma resultat. Du kan stöpa din mangogodis i speciella silikon eller godisformar som finns att köpa exempelvis här. Eller så kan du  klicka ut smeten på exempelvis ett bakpapper eller över maizenamjöl. Och forma dina godisar som du vill.

Mangogodis 

250g Fryst eller färsk mango
100g Mogen banan
100g Vatten
Saften från ekologisk citron
2msk Lönnsirap eller honung (Kan uteslutas)
7g Agar agar pulver (eller ca 14g gelatin eller 12 konsument gelatinblad)

Gör så här.

1. Koka upp mango och banan tillsammans med vatten i en kastrull och koka den försiktigt mjuk.
2. Mixa mango och banangröten i en matberedare eller mixer till en slät puré.
3. Passera mangopurén genom en finmaskig sil om du vill ha en extra len mangogodis. Vill du hellre ha en godis med mer struktur så kan du hoppa över detta steg.
4. Tillsätt juicen från en citron och smaka till purén med lönnsirap eller honung om du önskar en lite sötare mangogodis. Mangons sötma kan variera väldigt mycket, beroende på säsong odlingsplats och sort.
Mät upp mangopurén och tillsätt 7g agar agar per 4dl puré (ca 3 tsk). Om du vill använda gelatin, så blötlägger du först gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinet mjuknat (ca 5 minuter) så pressar du bort överflödigt vatten och tillsätter gelatinet till mangopurén.
5. Värm på purén och småkoka den i ca 5 minuter om du använder agar agar men se till att tillsätta lite mer vatten om mängden minskar. Använder du gelatin så behöver du bara se till att gelatinet smälter.
6. Stöp ditt mangogodis i godisformar. Jag använder mig av denna typen av silikonformar som är väldigt smidigt till just godistillverkning. De är även väldigt användbara till andra bakverk och desserter, så en god investering att ha hemma.

Tycker du om att göra hemgjort godis så får du gärna kika in några av mina narr goda godisrecept här nedan.

Sega jordgubbsremmar

Syrliga mango och passionsfruktsremmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallontoppar

Geléhjärtan med smak av hallon

 

 

 

 

 

 

 

 
Supernyttiga raw brownies

Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

Annons Svensk hälsokost.se
I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Annons Cervera

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.

 

Kika gärna in några andra goda hälsosamma recept här nedan

 

Sockerfri och glutenfri kladkaka

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Rödbetssmoothie med hallon och hampa

Rawfoodbullar med chiafrön

 

 

 
Örtsekt Kycklingfilé med rostad pumpapuré och svartkål

Många vill äta rött kött till nyår. Jag kommer istället att satsa på ekologisk svensk kyckling och servera en örtsekt kycklingfilé med rostad pumpapuré och svartkål.Örtstekt kycklingfilé

Annons kitchentime Mellandagsrea: upp till 70% rabatt på hundratals produkter!

Vi äter allt mer kyckling i Sverige. Men kyckling har dessvärre även fått ett sämre rykte på senare år. Mycket på grund av hård prispress från två av våra stora kycklingproducenter som i sin tur har svarat upp på prispressen som kommit utifrån. Detta har lätt till att den konventionella kycklingen idag är en väldigt billig råvara samtidigt som den klassas som ett väldigt hälsosamt protein, på grund av sitt höga protein innehåll och låga fettinnehåll. Prispressen på kyckling har gjort produktionen så effektiv så att kycklingen idag bara behöver ca 25 dagar från ägg tills den ligger på din tallrik. Resultatet blir en väldigt smaklös och tråkig kyckling och vägen dit är allt annat än human. 

Då är det bra att det idag börjat dyka upp alternativ till denna prispressade och smaklösa kyckling. kyckling som även smakar kyckling. Jag har i detta recept valt att använda mig av kyckling från Rekokyckling men även kyckling från Bjärefågel går bra.

Till rätten serverar jag gärna en god rösti eller Pom-Anna men även rostad potatis går samt en god och smakrik skysås.

 

Örtstekt kycklingfilé ca 4 portioner

600g Kycklingbröstfilé med skinn (gärna Reko eller Bjärekyckling)
2 klyftor Vitlök
1msk Hackad Timjan
1msk Hackad Rosmarin
1msk Hackad persilja
2-3msk Olivolja
1msk Salt
1tsk Svartpeppar
½ tsk Chiliflakes

Gör så här

 1. Blanda allt med kycklingen och låt stå och marinera i ett par timmar eller över natten.
 2. Stek kycklingen med skinnsidan nedåt i en stekpanna på medelhög värme, tills skinnet är gyllene och frasigt.
 3. Sänk till låg värme och vänd på kycklingen, Låt kycklingen bli klar i pannan eller stek klart kycklingen i ugnen på 100°C till en innetemperatur på 69° Låt kycklingen vila i 10 minuterinnan du skär upp den.

Rostad Pumpapuré

Ca 600g pumpa (butternut squash)
1 Gul lök
2 klyftor vitlök
1,5dl Kycklingbuljong
25g Smör
Salt och Svartpeppar efter smak
Färsk citronjuice

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200°
 2. Skala pumpan och ta bort kärnhuset. Skär pumpan i små bitar.
 3. Skala vitlöken och löken.
 4. Rosta pumpa, lök och vitlök på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen ca 30 min.
 5. Mixa allt slätt med buljongen och tillsätt smöret. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Krispig svartkål

100g Grönkål
1msk Kallpressad olivolja
1 Nypa Himalayasalt

Gör så här

 1. Sköljkålenoch ta bortstammen från grönkålen.
 2. Riv grönkålen i mindre bitaroch fördela dem på en bakpappersklädd bakplåt.
 3. Ringla olja över kålen och strö över lite saltoch blanda in det ordentligt.
 4. Rosta kålen på 175º varmluft i ugnen i 6-8 minuter eller tills kålen blivit spröd och krispig.
 5. Svartkålschipsen går även utmärkt att äta som nyttiga snacks som de är eller med en god dipp till.

Servera kycklingen med pumpapuré, svartkålschips, picklade rödlök och en god skysås samt gärna en ett gott potatistillbehör såsom en potatisrösti eller Pom Anna.

Andra trevliga recept för nyår kan du hitta här.

 

Rödvinsås

Bearnaisesås

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaniljpannacotta

Crème caramel
Snabb lakritskola

Lakrits är egentligen inte min favoritsmak men denna simpla lilla laktitskola är faktiskt väldigt god, iallafall tycker de andra lakritsälskande här hemma det. Dessutom är den busenkel att göra.Lakritskola

Annons Bagaren och kocken
Lakrits kommer ursprungligen från lakritsroten som sägs ha medicinska effekter. Lakrits har b.la visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper i kroppen, den anses också vara lugnande för magen, dämpa hosta och rena levern. Lakrits har även visat sig höja blodtrycket, vilket kan vara bra för dem som har lågt blodtryck. Men samtidigt så bör den intas med mer försiktighet, av dem som har högt blodtryck.

Men utöver dessa goda egenskaper så är lakrits något av en favorit hos min sambo och nyligen även av den yngsta här hemma. Så för att göra de, extra glasa till jul så får det väl lov att bli lite lakritskola med till jul. Den är dessutom busenkel att göra. Lakritspulver finns att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan du köpa det här.

Jag vill även passa på att önska er alla en riktigt riktigt God Jul.

Lakritskola ca 40 bitar

1,5dl Vispgrädde
60g Smör
125g Glykos
125g Socker
60g Mörkt muscovadosocker
10g Lakritspulver
1 Nypa salt

Annons Stayhard

Gör så här.

 1. Koka upp grädde, smör, glykos och salt i en tjockbottnad gryta
 2. Blanda lakritspulver med sockret.
 3. När rädd och glykosblandningen kokat upp, tillsätt lakritssockret och koka vidare på medelhög värme samtidigt som du rör lite då och då.
 4. Koka sedan kolan till ca 125º för en mjuk kola och till ca 130ºc för en hårdare kola, personligen tycker jag det är bäst att koka den till 130ºc, då den kan förvaras i rumstemperatur utan att kladda. Har du ingen stektermometer så får du istället göra ett kulprov. Droppa då lite av laktitskolan ned i ett glas med iskallt vatten. kan du rulla kolan till en liten boll, så är den färdig.
 5. Häll upp den färdiga kolan i en bakform klädd med ett bakpapper på ca 20-25cm. Jag använder mig av denna brownieformen till alla mina kolarecept här och det blir perfekt för en lagom tjock kola.
 6. Låt kolan stelna ordentligt i rumstemperatur och skär den sedan i ca 40 bitar.
 7. Slå in varje lakritskola i smörpapper eller cellofan eller vad du nu vill slå in dem i. Förvara dem sedan i rumstemperatur eller på ett svalt ställe om du valt att göra den kladdigare varianten av lakristkola.

Kika gärna in några av mina andra goda kolarecept här nedan.

Hallonkola

Havtornskola

 

 

 

 

 

 

 

Gräddkola

Riesenkola