Chokladtårta med chokladmousse och rårörda jordgubbar

I helgen var det födelsedagsfirande igen och det vankades denna goda chokladtårta. En chokladtårta fylld med mustig chokladmousse och friska jordgubbar.Chokladtårta


I år önskade sig min dotter en hjärtformad chokladtårta som skulle vara fylld med chokladmousse och jordgubbar. Det var även viktigt att den inte var klädd med marsipan, då hon tydligen kommit på att hon inte gillar det längre. Det fick helt enkelt blir en chokladfrosting med färskost som topping och dekoration. Och resultat, ja det var den godaste tårta hon ätit, iallafall sedan henens förra födelsedag.

Denna tårtan är gjord på helt vanliga chokladanslag och fylld med en enkel chokladmousse som vispas upp innan montering. Jordgubbarna är frysta bär som är rårörda. Just här lämpar sig faktiskt frysta bär, inte bara pga årstiden utan eftersom att du får ett saftigare resultat. Tårtan är sedan enkelt garnerad med en choklad och färskostfrosting och ätliga pärlor.

Chokladtårta 12-16 bitar

Chokladbotten

300g Ägg (ca 6st)
150g Rårörsocker (ca 2 dl)
120g Dinkelsikt (ca 2 dl)
7g Vaniljsocker
7g Bakpulver (ca 2 tsk)
40g Kakao (ca 2/3 dl)
1 Nypa salt

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 180ºc.
2. Vispa ägg och socker i ett vattenbad till en temperatur på minst 65ºc. Ta sedan bort bunken från vattenbadet och vispa äggvispet till ett tjockt skum, använd helst en elvisp för bästa resultat. Det ska bli fluffigt och nästan marängliknande.
3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver tillsammans. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ner det väldigt försiktigt, blanda inte mer än nödvändigt. Man vill bevara så mycket luft som möjligt.
4.Sätt i ett bakplåtspapper i en springform på ca 24 centimeter och häll chokladsmeten i formen. Eller i en hjärtformad form.
5. Baka av i ca 180ºc i ca 20 minuter.
6. Direkt när tårtanslaget är färdigt så lägger du en kall plåt över och vänd den upp och ner. Låt den sedan svalna.

Chokladmousse

500g Vispgrädde
200g Choklad Ca 60% kakao
2st Gelatinblad

Gör så här.

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten
2. Värm upp grädden i en kastrull och hacka under tiden chokladen om du inte använder pellets.
3. Vänd ner chokladen i den varma grädden och rör ut den så att den smälter helt.
4. Krama ur gelatinet från överflödigt vattenoch rör ut den i den varma gräddchokladen. Låt den svalna i kyl tills den är kylskåpskall.
5. Vispa upp moussen precis innan du ska montera din tårta, men se upp så att du inte vispar den för mycket, då kan moussen spricka.

Rårörda jordgubbar

300g Jorgubbar
40g Rårörsocker (ca 1/2 dl)

Gör så här.

1. Blanda jorgubbarna med sockret och låt stå och marinera i rumstemperatur i några timmar eller tills allt socker har löst sig.

Choklad och färskostfrosting

150g Florsocker
75g Rumstempererat smör
30g Kakao (1/2 dl)
150g Färskost

Gör så här.

1. Vispa samman florsocker, smör och kakao till en slät smet. Vispa väldigt försiktigt till en början om du inte vill ha hela ditt kök fyllt av florsocker och kakao.
2. Tillsätt färskosten och vispa in det i smörkrämen och vispa sedan frostingen tills den blir lätt och fluffig.

Montera tårtan

1. Skär ut botten så att det bildar ett hjärta om du inte bakat den i en hjärtformad springform. Eller har den rund om du istället öskar en vanlig rund tårta.
2. Dela tårtbottnen i 3 delar
3. Börja med att sila bort lite saft från jordgubbarna och pensla varje botten med saften. På detta sättet får du en saftigare tårta.
4. Placera den första locket (delen) på ett tårtfat eller vad du nu vill servera din tårta på.
5. Fyll en spritspåse med chokladmoussen och spritsa en ring med mousse som en kant runt ytterkanten. Fyll bottnen sedan med jorgubbarna. Moussen kommer att förhindra att jorgubbarna rinner ut på kanterna.
6. Lägg på nästa lock och spritsa på ett tjockt lager chokladmousse (ca 3-4cm).
7. Lägg på det sista locket och bred ut resten av moussen som täckning av tårtan.
8. Lägg frostingen i en spritspåse med en stjärntyll och spritsa chokladrosor på ovansidan av tårtan. Börja med att spritsa i mitten av rosen och arbetar dig sedan utåt, för att göra fina rosor.
9. Avsluta med att garnera tårtan med pärlor. Själv använde jag dessa pärlorna.

 

Kika gärna in några av mina tidigare tårtor här nedan.

Jordgubbsgräddtårta

Prinsesstårta

 

 

 

 

 

 

Ugglistårta

Bröllopstårta

 

 

 




Min enkla nötgranola

Min enkla nötgranola är en standard för mig vid varje frukost. Nötgranolan är ett perfekt tillbehör till min morgonyoghurt med kvarg och rårörda bär.Nötgranola med frön

Annons Stadium
Vad kan bli en bättre start på dagen än nötter och frön. Nötter och frön innehåller mycket nyttigt fett och fibrer som gör att du rivstartar dagen på ett bra sätt. Nötter har även visat sig vara bra för att hålla en jämn vikt då det balanserar blodsockret. Nötter har även en förmåga att binda fett, vilket gör att det totala fettupptaget i tarmen minskar. Nötter är även väldigt proteinrika och vissa sorter innehåller lika mycket protein som andra välkända proteinkällor såsom kyckling fisk och kött.

Jag brukar variera innehållet på min nötgranola lite beroende på tillgång av nötter och frön. Men basen brukar ofta vara på cashewnötter, valnötter och pumpafrön. Ett tips är att se vad som finns på kampanj i butiken eller vad som finns i naturgodishyllan som idag ofta har ett väldigt brett utbud av naturella nötter. Kan du hitta ekologiska nötter så är det även att föredra även om de är lite dyrare, speciellt när det kommer till mandel som är en väldigt besprutad gröda.

Nötgranola med frön

100g Cashewnötter
100g Valnötter
100g Parnötter eller mandel
100g Pumpafrön
100g Solrosfrön
1msk Neutral olja
1tsk Himalayasalt

Annons City Gross

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 200ºC
2. Blanda nötterna med fröna i en ugnssäker form
3. Massera in oljan och saltet i nötblandningen, oljan gör så att saltet fäster bättre till nötterna och gör att nötgranolan smakar mer.
4. Rosta nötgranolan i ca 10 minuter i ugnen. Vill du ha mer väg så kan du röra om lite i granolan och rosta ytterligare några minuter. Men se upp så att du inte bränner din granola.
5. Låt nötgranolan svalna och förvara sedan i en tätslutande burk i rumstemperatur. För extra lång hållbarhet så förvarar du nötgranolan mörkt. Det saktar ner härskningsprocessen i nötterna och på så sätt håller de sig längre. Granolan fungerar även bar som ett snacks eller för att strö över maten, så den har många goda användningsområden.

Kika gärna in några andra liknande recept här nedan.

Frukostgarnola på dinkel och nötter

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Saltrostade mandlar

Chilirostade kikärtor




Grymt goda Chokladsemlor

Idag är det fastlagsdagen eller även kallat semmeldagen och vad passar då inte bättre än chokladsemlor.Chokladsemlor med mandel och hasselnötskräm


”Fastlagsdagen” eller ”Fettisdag” som det också heter är den dagen vi traditionellt äter semlor. En klassisk semla består av en vetebulle smaksatt med kardemumma som är fylld med mandelmassa och vispad grädde. På senare år så har kreativitet härjat fritt och vi har sett allt ifrån semmelwraps, till semmelkorv. Personligen tycker jag det har spårat ur för länge sen. Men då jag redan delat en del olika semmelrecept som jag ändå tycker tillför något så tycker jag att mitt senaste lilla experiment var så gott så jag var bara tvungen att dela dessa otroligt goda chokladsemlor med er.

Chokladsemlor ca 10 stycken

Fördeg

25g Jäst
1dl Mjölk
2msk Rårörsocker
1dl Dinkelsikt eller vetemjöl

Chokladvetebullar

Fördegen
1dl Mjölk
1/2dl Rårörsocker
3-4dl Dinkelsikt eller vetemjöl
1 Ägg
15g Kakao
100g Rumstempererat smör
1g Kardemumma
1tsk Salt

Mandel och hasselnötskräm

100g Mandelmassa
100g Nutella
1msk Grädde

Gör så här.

  1. Blanda ut jästen med mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt sockret och mjölet och låt stå täckt i ca 30 minuter eller tills fördegen jäst till dubbel storlek.
  3. Blanda mjölk, socker, mjöl, kardemumma och ägg med fördegen i en bunke eller degblandare så de precis går ihop. Låt sedan stå och svälla i några minuter. Detta gör du för att mjölet ska hinna svälla och suga åt sig så mycket vätska som möjligt, på så sätt får du en lättare deg. Vilket ger dig ett luftigare slutresultat.
  4. Knåda sedan ihop degen till en smidig deg, för hand eller i en degblandare. Degen ska kännas elastisk och smidig. Tillsätt kakao, salt och smör och knåda in det i degen.
  5. Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter eller tills den just till dubbel storlek.
  6. Dela degen i 10 lika stora bitar (ca 75 gram) och runddriv dem till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 2 timmar eller tills de jäst till dubbel storlek.
  7. Gör under tiden chokladmoussegrädden, genom att smälta chokladen tillsammans med grädden, låt sedan chokladgrädden bli riktigt kall.
  8. Baka bullarna på 200ºc. i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 93ºc och låt dem svalna på ett galler.
  9. Blanda under tiden mandelmassa med Nutella och eventuellt och lite grädde till lagom konsistens. nötkrämen ska vara fast men ändå krämig. Använd gärna hemgjord Nutella, du kan hitta mitt recept på en vanlig Nutella samt Nutella utan raffinerat socker här.
  10. Vispa upp chokladgrädden till en luftig chokladmousse.
  11. Skär av toppen av dina chokladsemlor och fyll dem med nötkräm och chokladmousse. Pudra dem med lite kakao och florsocker.

 

Kika gärna in mina andra recept på semlor här nedan.

Surdegsemlor

Klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

 

 

 

 

 

 

 

 

Semmelwraps

Semmelrulltårta




Klassisk slottsstek

Slottsstek eller söndagsstek tillhör nog inte de vanligaste rätterna på våra middagsbord i dagens stressade samhälle, där vi lägger allt mindre tid i köket samtidigt som vi tävlar om att ha det finaste köket. Men det är fortfarande väldigt gott.Slottsstek med pressgurka


Att den klassiska söndagssteken har blivit allt ovanligare på våra middagsbord är det nog inget tvivel om. Många vet nog inte riktigt vad de ska göra med en stek eller tror att det är för tidskrävande att tillaga en sån stor köttbit. Men saken är den som med de flesta andra långkok att själva tillagningen sköter sig mest på egen hand. Allt som behövs är lite tillsyn då och då.

När man ska laga en god stek eller kött i huvudtaget så är det viktigt med en bra råvara. Idag är tyvärr kött inte bara kött. utan det är enorma skillnader på kött och kött. Personligen så har jag minskat ner på den totala köttkonsumtionen och väljer istället svensk kvalitetskött när jag väl äter kött.Fransyska från gröna gårdar

Dagens köttindustri är väldigt effektiviserad och djuren växer nästan uteslutande upp på kraftfoder, grundat på majs och soja. Detta gör att djuren både växer snabbare och blir mer kostnadseffektiva. Utöver det etiska och miljömässiga i denna industriella uppfödningsmetod så har även smak och näringssammansättning en stor betydelse om man jämför uppfödning på kraftfoder mot uppfödning på gräs och bete. Kornas naturliga föda är just gräsbete. Kött från gräsuppfödda djur smakar så mycket mer än kött uppfött på kraftfoder. Djuren växer mycket långsammare, vilket gynnar marmorering och struktur då det blir mycket mer insprängt fett i köttet, vilket också är det som ger smaken till köttet. Det har även visat sig att näringen och framförallt fettsammansättningen är mycket bättre i kött som kommer från gräsbetande djur. Själv använder jag oftast nötkött från Gröna gårdar, som kommer från djur som enbart är uppfödda på gräs och örter. Dessutom är allt kött ekologiskt och kravmärkt. 

Slottsstek 

800g Fransyska eller innanlår av nöt
1 Morot
2 Gula Lökar
5st ansjovis + spad
1 Liter vatten
1msk Ättika
2msk Sirap
5 Kryddpepparkorn
2 Lagerblad
3dl Grädde
Salt och svartpeppar

 

Köp din medicin här, leverns hem till dörren

Gör så här.

1. Salta och peppra köttet och bryn det i en gjutjärnsgryta eller i ett stekjärn.
2. Lägg i grönsaker och låt dem brynas med lite.
3. Tillsätt ansjovis och kryddor och häll på vatten, ättika och sirap, så att det knappt täcker steken.
4. Låt köttet bräsera under lock i ca en timme, eller tills det har en innertemperatur på ca 70-75ºc.
5. Ta upp köttet och låt det vila under folie medans du gör klart såsen.
6. Koka ihop skyn tills att den smakar bra och sila ner den i en kastrull.
7. Tillsätt grädden och koka ihop såsen till en lagom konsistens. Red eventuellt av såsen med lite majsstärkelse utblandat med lite vatten.
8. Skiva köttet och servera slottssteken tillsammans med såsen, hemgjord pressgurka, kokt potatis och lite smörkokta morötter.

Kika gärna in några andra goda middagstips här nedan.

Långbakakade revben med ingefära

Pannbiff med brynt lök och pressgurka

 

 

 

 

 

 

Stekt strömming med rårörda lingon

Klassisk Ärtsoppa

 

 




Sockerfria vingummin med jordgubbar och te

Att göra egna vingummin är faktiskt mycket enklare än vad många tror. Samtidigt kan du göra vingummin som innehåller riktiga råvaror och som inte är fullproppade med raffinerat socker.

Annons Werlabs
Dessa goda bäriga vingummin får sin smak av goda jordgubbar och ett utrensande detoxte. Utöver att du slipper en massa raffinerat socker och andra artificiella färgämnen och tillsatser så innehåller även dessa vingummin en hel del näring. Utöver en hel del c-vitamin, så innehåller de även en hel del kalcium, magnesium,  järn och protein. Ett godis du kan njuta av utan att få skuldkänslor helt enkelt. 

Att äta mer gelatin är också bra, speciellt idag då vi äter mer rent kött utan skinn, hinnor, senor och brosk, vilket gör att vi får i oss mindre kollagen än vad vi kanske behöver. Kollagen är ett protein som idag främst är känt för att stärka huden och återfinns i många hudprodukter. Men kollagen har väldigt många funktioner i våra kroppar. Kollagen stärker dina muskler och gör att du blir mer uthållig, det smörjer våra leder och gör oss rörligare. Kollagen är också bra för vår kärlhälsa och ögon och mycket mer. Kollagen utgör en tredjedel av vårt kroppsprotein. Kollageninlagringen gynnas dessutom av c-vitamin.

 

Vingummi

400g Jordgubbar
1dl Vatten
40g Citronsaft (ca1 citron)
2 Påsar te, gärna bärte, jag använder Clippers Detox infusion
50g Lönnsirap
35g Gelatin (20 blad) eller 18g Agar agar.

Gör så här

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
2. Blanda jordgubbar och vatten i en kastrull och värm upp långsamt, så att jordgubbarna ger ifrån sig vätska, utan att den blir för grumlig.
3. Sila av jordgubbssaften och spara jordgubbskoket till frukostyoghurten eller till något annat.
4. Blanda citronsaften med lönnsirap och jordgubbssaften i en kastrull och mät upp så att det blir 250ml, tillsätt eventuellt mer vatten om set behövs.
5. Hetta upp jordgubbssaften och tillsätt sedan tepåsarna och låt sedan dra en stund.
6. Ta bort tepåsarna och tillsätt gelatinet, så att det löser sig i saften. Men var noga med att krama ur gelatinet från överflödigt vatten först. Använder du agar agar så bör du även koka upp saften igen så att allt löser sig helt.
7. Häll upp saften i gjutformar, i detta receptet använder jag dessa formarna från silikomart som har många bra användningsområden i köket. Dessa gjutformarna finns i många olika former. Du kan köpa gjutformar här.
8. Låt vingummina stelna i rumstemperatur och plocka sedan ut dem och förvara dem i en tätslutande burk i rumstemperatur i upp till en vecka. Vill du få en längre hållbarhet så kan de även förvaras i kyl.

Kika gärna in lite andra recept på hälsosamt godis här nedan.

Mangogodis

Syrliga mango och passionsfruktsremmar

 

 

 

 

 

 

 

 

Luftiga hallontoppar

Sega Jordgubbsremmar