Supernyttiga raw brownies

Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

Annons Svensk hälsokost.se
I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Annons Cervera

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.

 

Kika gärna in några andra goda hälsosamma recept här nedan

 

Sockerfri och glutenfri kladkaka

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Rödbetssmoothie med hallon och hampa

Rawfoodbullar med chiafrön

 

 

 




Julens goda mat

Nu är det bara fyra dagar kvar till jul och det är hög tid att förbereda all julens goda mat. Kanske jag får bjuda på lite  inspiration och tips på goda julrätter, som även kan förgylla din jul.

Just nu 20% rabbat på alla underkläder, uppge kod 1851ukl i kassanAnnons Lindex

Jag har här samlat alla mina goda och inspirerande julrecept, så att du inte missar något. Allt ifrån hemtrillade köttbullar och sillinläggningar till ljuvlig julgodis och klassisk småländsk ostkaka men även mycket mer. Under de kommande dagarna kommer jag även bjuda på årets julsill som i år kommer vara en fanatiskt god ”Gurk och pepparrotssill, den får du inte missa. Jag kommer även att bjuda på ytterligare en god kola, som jag inte avslöjar än. Så bäst du håller utkik här på bloggen under de kommande dagarna. Men under tiden kan du spana in alla mina tidigare julrecept här.

 

Juliga köttbullar

Gravad lax

 

 

 

 

 

 

 

 

Julskinka

Knäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havtornssill och äpple och kanelsill

Lingonsill

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpralin

Janssons frestelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småländsk ostkakaJulkorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är bara ett litet axplock av alla mina goda julrecept, fler god recept hittar du genom att följa länken här nedan. Jag får även passa på att önska alla mina följare, en riktigt god jul.

Annons WhiteAway.se

Fler goda julrecept på julens goda mat hittar du här

 

 




Kladdkakscookies salty caramel

Idag är det kladdkakans dag och varför inte fira det genom att göra mina goda kladdkakscookies salty caramel istället för en klassisk kladdkaka. Väldigt goda och otroligt enkla att göra.Kladdkakscookies salty caramel


Kladdkaka är väldigt typiskt svenskt och är nog den vanligaste kakan man bakar där hemma. Som med många andra populära kakor, så finns det klart också väldigt många olika varianter och recept på denna kära kaka. Dessa små kladdkakscookies är otroligt goda och väldigt enkla att göra men precis som med alla kladdkakor så gäller det att inte överbaka dem. Då blir det istället en ganska torr och tråkig chokladkaka. Så håll ordentlig koll på dina cookies när de gräddas. Detta är också en klassisk kombination som du säkert ätit förut, choklad, toffifee och salt. En kombination som är sagolikt god ihop. Dessa små kladdkakscookies är förföriskt goda små kakor som passar till de lite extra festliga tillfällena så de bör kanske inte göras till en vardagsvana.

Till ca 20 kladdkakscookies

120g Äggvita (ca 3st)
160g Socker (2dl)
45g Kakao (0,75dl)
100g Choklad (60% kakao)
45g Dinkelsikt (0,75dl)
1krm Vaniljpulver
1 Nypa salt
125g Toffifeekola
Salt att strö på kakorna 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175ºc
  2. Vispa äggvitorna i en väl rengjord bunke till ett fast skum.
  3. Tillsätt hälften av sockret och vispa skummet till en fast maräng och vispa sedan in resterande socker.
  4. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad.
  5. Blanda mjölet med kakaon och en nypa salt. Sikta in det i den vispade marängen, med hjälp av en slickepott eller liknande. Det är viktigt att inte vispa, för då faller marängen.
  6. Blanda på likande sätt i den smälta chokladen så att smeten beblandar sig själv. Smeten i sig är otroligt god, så räknar med ett visst svinn här.Halväten kladdkakscokkies salty caramel
  7. Skeda ut kakorna på en bakpappersbeklädd plåt, ca en matsked stora. Kakorna kommer att rinna ut lite, så lägg dem inte för tätt.
  8. Hacka kolan och strö dem över kakorna och tryck eventuellt till lite så att kolan fastnar på cookiesen. 
  9. Strö kakorna med lite salt på toppen.
  10. Baka kladdkakscookiesen i ca 8 minuter mitt i ugnen på 175ºc. Kakorna ska vara fasta men ändå kladdiga. Känn gärna efter med en sticka efter 6 minuter.

Kika gärna in några av mina tidigare recept på kladdkakor här nedan

 

Kladdkaka dulce de leche

Socker och glutenfri kladdkaka

 

 

 

 

 

 

 

 

Saffranskladdkaka på vit choklad

Glutenfri kladdkaka med hallon

 




Min goda morotskaka

Morotskaka är lite av en klassiker. Morötterna gör både kakan extra saftig och lite mer näringsrik än andra kakor och bakverk. Vilket kan vara ett smart sätt att lura i barn lite extra fibrer.


Morotskaka anses av många som en nyttigare kaka. Men även om morotskaka innehåller nyttiga morötter så innehåller den även en hel del socker. Så en nyttig kaka är det inte även om det helt klart är en kaka som samtidigt ger en hel del fibrer och innehåller mer nyttiga vitaminer och mineraler än andra söta bakverk.  Morötter har använts för framförallt sötning i bakverk sedan medeltiden, detta då socker och andra sötningsmedel förr var få och dyra. Morötter som innehåller mer naturligt socker än någon annan grönsak förutom sockerbetan användes ofta för att söta bakverk och desserter. Morotskakan blev sedan åter populär igen under andra världskrigets hårda ransoneringen på b.la socker.

 

Morotskaka

4st Ägg
2,5dl Muscovadosocker (200g)
2,5dl Dinkelmjöl (180g)
1dl Havregryn (40g)
2tsk Bikarbonat
2tsk Bakpulver
1msk Kanel
1tsk Kardemumma
2tsk Ingefära
1,5dl Rapsolja (135g)
350g Morot

Färskostfrosting

250g Färskost
100g Rumstempererat smör
2,5dl Florsocker (150g)
Skal från en ekologisk citron
1 Nypa salt

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på 175ºc.
  2. Vispa äggen luftigt med sockret och kryddorna, gärna med en elvisp, så att du får äggvispet riktigt luftigt.
  3. Riv under tiden morötterna på den fina sidan på rivjärnet.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggvispet med hjälp av en slickepott eller liknande.
  5. Tillsätt sedan de rivna morötterna och olja och rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i en smörad bakform. Jag använder denna smidiga formen från bagaren och kocken, som dessutom har en löstagbar botten.
  7. Baka morotskakan mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Känn efter med en sticka för att vara säker på att kakan är klar. Stickan ska inte bli kladdig när du sticker ner den i mitten av kakan.
  8. Låt morotskakan kallna och gör under tiden färskostfrostingen.
  9. Blanda smör och florsocker i en rymlig bunke och vispa fluffigt med hjälp av en elvisp eller i en vispmaskin.
  10. Tillsätt citronzest och färskost och fortsätt vispa till en fluffig och glansig frosting.
  11. Bred ut färskostfrostingen jämnt över hela morotskakan.
  12. Vill du ha ett randigt mönster så kan du göra det genom att dra en gaffel över frostingen.
  13. Riv lite morot och strö över kakan. Dela upp och njut.

 

Kika gärna in några av mina tidigare goda bakverk här nedan.

Budapestrulle

Lakritscupcake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saffranskladdkaka på vit choklad

Nyttig kladdkaka

 




Nyttiga havremuffins med äpple och kanel

I år är det verkligen fullt med äpplen i trädgårdarna. Varför inte använda några till nyttiga havremuffins. Smaksatta med smakrik kanel och kardemumma, som gifter sig perfekt med de sötsyrliga äpplena.Havremuffins med äpple och kanel

Annons Bagaren & kocken
I år är det verkligen rekordsäsong för äpplen och jag vet inte hur många goda äppelpajer det blivit här hemma den sista månanden. Men varför inte göra något annat än bara paj? Dessa goda havremuffins är helt vegananpassade och fria från gluten och raffinerat socker. Så är ju även ett nyttigt snacks även om dem innehåller andra sockerkällor istället. Men helt klart ett bättre alternativ till de flesta andra bakverk och är dessutom fullproppade med fibrer. Vilket ger en extra  mättande känsla och gör att du blir mindre sugen på att småäta mellan målen, vilket är bra för sig som vill hålla vikten. Dessa små godingar går dessutom väldigt snabbt och enkelt att göra.

Havremuffins med äpple och kanel 12st

1l Havregryn
1,5dl Hasselnötter
2msk Chiafrön
1tsk Bakpulver
1msk Mald kanel
1/2msk Mald kardemumma
1/2dl Kokossocker (eller muscovadosocker)
80g Lönnsirap
5dl Mandelmjölk
2st Äpplen
1 nypa salt

Gör så här.

Annons Bubbelroom

  1. Grovhacka eller grovmal hasselnötterna (jag använder mig av denna smarta nötmalen, som är väldigt smidig) och blanda med alla övriga ingredienserna förutom äpplena i en bunke.
  2. Hacka äpplena i minnet bitar
  3. Smörj en muffinsform med olja och fördela havresmeten i dem. Jag använder mig utav en sådan här muffinsform.
  4. Tryck ned några äppelbitar i varje havremuffins
  5. Grädda i ugnen på 200ºc i ca 20-25 minuter eller tills havremuffinsen är gyllene och har fått en liten käckig skorpa
  6. Ta ur formen och låt dem svalna på ett galler.
  7. Förvara dem sedan gärna i kylen i en tätförslutande förpackning, där håller de sig fortsatt sega och saftiga.

Kika gärna in några av mina tidigare hälsorecept här nedan.

 

Rödbetssmoothie med hallon

Sötpotatispommes

 

 

 

 

 

 

Sockerfri kladdkaka på mandelmjöl

Nyttiga jordguggsremmar