Chokladtårta med chokladmousse och rårörda jordgubbar

I helgen var det födelsedagsfirande igen och det vankades denna goda chokladtårta. En chokladtårta fylld med mustig chokladmousse och friska jordgubbar.Chokladtårta


I år önskade sig min dotter en hjärtformad chokladtårta som skulle vara fylld med chokladmousse och jordgubbar. Det var även viktigt att den inte var klädd med marsipan, då hon tydligen kommit på att hon inte gillar det längre. Det fick helt enkelt blir en chokladfrosting med färskost som topping och dekoration. Och resultat, ja det var den godaste tårta hon ätit, iallafall sedan henens förra födelsedag.

Denna tårtan är gjord på helt vanliga chokladanslag och fylld med en enkel chokladmousse som vispas upp innan montering. Jordgubbarna är frysta bär som är rårörda. Just här lämpar sig faktiskt frysta bär, inte bara pga årstiden utan eftersom att du får ett saftigare resultat. Tårtan är sedan enkelt garnerad med en choklad och färskostfrosting och ätliga pärlor.

Chokladtårta 12-16 bitar

Chokladbotten

300g Ägg (ca 6st)
150g Rårörsocker (ca 2 dl)
120g Dinkelsikt (ca 2 dl)
7g Vaniljsocker
7g Bakpulver (ca 2 tsk)
40g Kakao (ca 2/3 dl)
1 Nypa salt

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 180ºc.
2. Vispa ägg och socker i ett vattenbad till en temperatur på minst 65ºc. Ta sedan bort bunken från vattenbadet och vispa äggvispet till ett tjockt skum, använd helst en elvisp för bästa resultat. Det ska bli fluffigt och nästan marängliknande.
3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver tillsammans. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ner det väldigt försiktigt, blanda inte mer än nödvändigt. Man vill bevara så mycket luft som möjligt.
4.Sätt i ett bakplåtspapper i en springform på ca 24 centimeter och häll chokladsmeten i formen. Eller i en hjärtformad form.
5. Baka av i ca 180ºc i ca 20 minuter.
6. Direkt när tårtanslaget är färdigt så lägger du en kall plåt över och vänd den upp och ner. Låt den sedan svalna.

Chokladmousse

500g Vispgrädde
200g Choklad Ca 60% kakao
2st Gelatinblad

Gör så här.

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten
2. Värm upp grädden i en kastrull och hacka under tiden chokladen om du inte använder pellets.
3. Vänd ner chokladen i den varma grädden och rör ut den så att den smälter helt.
4. Krama ur gelatinet från överflödigt vattenoch rör ut den i den varma gräddchokladen. Låt den svalna i kyl tills den är kylskåpskall.
5. Vispa upp moussen precis innan du ska montera din tårta, men se upp så att du inte vispar den för mycket, då kan moussen spricka.

Rårörda jordgubbar

300g Jorgubbar
40g Rårörsocker (ca 1/2 dl)

Gör så här.

1. Blanda jorgubbarna med sockret och låt stå och marinera i rumstemperatur i några timmar eller tills allt socker har löst sig.

Choklad och färskostfrosting

150g Florsocker
75g Rumstempererat smör
30g Kakao (1/2 dl)
150g Färskost

Gör så här.

1. Vispa samman florsocker, smör och kakao till en slät smet. Vispa väldigt försiktigt till en början om du inte vill ha hela ditt kök fyllt av florsocker och kakao.
2. Tillsätt färskosten och vispa in det i smörkrämen och vispa sedan frostingen tills den blir lätt och fluffig.

Montera tårtan

1. Skär ut botten så att det bildar ett hjärta om du inte bakat den i en hjärtformad springform. Eller har den rund om du istället öskar en vanlig rund tårta.
2. Dela tårtbottnen i 3 delar
3. Börja med att sila bort lite saft från jordgubbarna och pensla varje botten med saften. På detta sättet får du en saftigare tårta.
4. Placera den första locket (delen) på ett tårtfat eller vad du nu vill servera din tårta på.
5. Fyll en spritspåse med chokladmoussen och spritsa en ring med mousse som en kant runt ytterkanten. Fyll bottnen sedan med jorgubbarna. Moussen kommer att förhindra att jorgubbarna rinner ut på kanterna.
6. Lägg på nästa lock och spritsa på ett tjockt lager chokladmousse (ca 3-4cm).
7. Lägg på det sista locket och bred ut resten av moussen som täckning av tårtan.
8. Lägg frostingen i en spritspåse med en stjärntyll och spritsa chokladrosor på ovansidan av tårtan. Börja med att spritsa i mitten av rosen och arbetar dig sedan utåt, för att göra fina rosor.
9. Avsluta med att garnera tårtan med pärlor. Själv använde jag dessa pärlorna.

 

Kika gärna in några av mina tidigare tårtor här nedan.

Jordgubbsgräddtårta

Prinsesstårta

 

 

 

 

 

 

Ugglistårta

Bröllopstårta

 

 

 




Grymt goda Chokladsemlor

Idag är det fastlagsdagen eller även kallat semmeldagen och vad passar då inte bättre än chokladsemlor.Chokladsemlor med mandel och hasselnötskräm


”Fastlagsdagen” eller ”Fettisdag” som det också heter är den dagen vi traditionellt äter semlor. En klassisk semla består av en vetebulle smaksatt med kardemumma som är fylld med mandelmassa och vispad grädde. På senare år så har kreativitet härjat fritt och vi har sett allt ifrån semmelwraps, till semmelkorv. Personligen tycker jag det har spårat ur för länge sen. Men då jag redan delat en del olika semmelrecept som jag ändå tycker tillför något så tycker jag att mitt senaste lilla experiment var så gott så jag var bara tvungen att dela dessa otroligt goda chokladsemlor med er.

Chokladsemlor ca 10 stycken

Fördeg

25g Jäst
1dl Mjölk
2msk Rårörsocker
1dl Dinkelsikt eller vetemjöl

Chokladvetebullar

Fördegen
1dl Mjölk
1/2dl Rårörsocker
3-4dl Dinkelsikt eller vetemjöl
1 Ägg
15g Kakao
100g Rumstempererat smör
1g Kardemumma
1tsk Salt

Mandel och hasselnötskräm

100g Mandelmassa
100g Nutella
1msk Grädde

Gör så här.

  1. Blanda ut jästen med mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt sockret och mjölet och låt stå täckt i ca 30 minuter eller tills fördegen jäst till dubbel storlek.
  3. Blanda mjölk, socker, mjöl, kardemumma och ägg med fördegen i en bunke eller degblandare så de precis går ihop. Låt sedan stå och svälla i några minuter. Detta gör du för att mjölet ska hinna svälla och suga åt sig så mycket vätska som möjligt, på så sätt får du en lättare deg. Vilket ger dig ett luftigare slutresultat.
  4. Knåda sedan ihop degen till en smidig deg, för hand eller i en degblandare. Degen ska kännas elastisk och smidig. Tillsätt kakao, salt och smör och knåda in det i degen.
  5. Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter eller tills den just till dubbel storlek.
  6. Dela degen i 10 lika stora bitar (ca 75 gram) och runddriv dem till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 2 timmar eller tills de jäst till dubbel storlek.
  7. Gör under tiden chokladmoussegrädden, genom att smälta chokladen tillsammans med grädden, låt sedan chokladgrädden bli riktigt kall.
  8. Baka bullarna på 200ºc. i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 93ºc och låt dem svalna på ett galler.
  9. Blanda under tiden mandelmassa med Nutella och eventuellt och lite grädde till lagom konsistens. nötkrämen ska vara fast men ändå krämig. Använd gärna hemgjord Nutella, du kan hitta mitt recept på en vanlig Nutella samt Nutella utan raffinerat socker här.
  10. Vispa upp chokladgrädden till en luftig chokladmousse.
  11. Skär av toppen av dina chokladsemlor och fyll dem med nötkräm och chokladmousse. Pudra dem med lite kakao och florsocker.

 

Kika gärna in mina andra recept på semlor här nedan.

Surdegsemlor

Klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

 

 

 

 

 

 

 

 

Semmelwraps

Semmelrulltårta




Vegansk Nutella utan raffinerat socker och palmolja

Igår var det Nutelladagen, det firade jag med att göra min egna Nutella helt utan raffinerat socker och palmolja.

Ange kod RABATT10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på tillredning och servering vid köp över 500 kr (gäller även för reavaror!)

Nutella har tidigare försökt framstå som ett hälsosamt frukostalternativ. Men det vet nog många att så inte är fallet. Nutella är för mig något som mer är synonymt med godis och bakverk och framförallt inte speciellt nyttigt. Däremot går det göra Nutella som blir nyttigt eller iallafall mycket nyttigare än den varianten man kan köpa i butiken idag.

Nutella är ju i grunden en hasselnötskräm med chokladsmak. Både choklad och hasselnötter innehåller en massa nyttigheter. Då kan man tänka sig att detta skulle kunna vara en nyttig produkter. Visst om den i huvudsak hade haft hasselnötter och choklad som ingredienser. Men nu är tyvärr fallet inte så, utan Nutella består till drygt hälften av raffinerat vitt socker och ungefär en fjärdedel av palmolja. Endast 14% är hasselnötter. Slutsats blir, inte så nyttigt!

Då är det bra att det är ganska enkelt att göra en egengjord Nutella, där istället hasselnötter får spela huvudrollen och där sötman istället kommer från kokossocker och krämigheten från riktig choklad och kakaosmör.

Kokossocker innehåller självklart kolhydrater precis som socker men till skillnad från raffinerat vitt socker så är den rik på vitaminer, mineraler och hälsosamma antioxidanter. Kokossocker har även ett lågt GI-värde (glykemiskt index), vilket gör att det inte påverkar vårt blodsocker och insulinpåslag som vanligt raffinerat socker gör.

Hemgjord Nutella

250g Hasselnötter gärna ekologiska
80g Cashewnötter
85g Kokossocker (1,25dl)
3msk Kakao
100g Choklad (kakaohalt 60-70%)
2msk Kokosfett
1 Nypa salt

Gör så här

1. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 minuter på 200ºc. Nötterna är klara när det knäpper i dem. Ta ut dem och låt dem svalna.

2. Gnugga av skalet av hasselnötterna genom att lägga dem i en kökshandduk och sedan gnugga dem mot varandra. Alternativt kan man lägga dem i en burk och skaka dem hårt.

3. Mixa de rostade hasselnötterna tillsammans med cashewnötterna i en matberedare till ett krämigt och slätt nötsmör. Här krävs en bra matberedare för ett bra resultat. Själv använder jag mig utav en Magimix 5200 XL som jag varmt kan rekommendera. Det är en rejäl och robust maskin med en stark motor som gör jobbet. Är du sugen på att köpa en egen Magimix så får du gärna klicka dig vidare härifrån så sponsrar du samtidigt min blogg med några kronor på köpet.

4. Tillsätt kokossocker, kakao och mixa vidare till en slät chokladkräm.

5. Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt sedan den tillsammans med kallpressad kokosolja till hasselnötskrämen.

6.Smaka av nutellan med en nypa salt och häll upp på en väl rengjord burk. Nutellan kommer att vara lite lösare än den du köper i butiken. Men den blir hårdare om den förvaras i kylen.

Kolla gärna in min lite original Nutella eller andra liknande recept här nedan

Hemgjord Nutella

Semifreddo med rostade hasselnötter och Nutella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandelpraliner

Supernyttiga raw brownies

 

 

 

 

 

 

 




Marängbakelse med citroncurd och bär

I veckan hade vi födelsedagsfirande här hemma och då blev det goda marängbakelse med citroncurd och bär till dessert.Marängbakelse med citroncurd och bär

Annons Lyckas med mat Här kan du b.la hitta spritspåsar, tyllar, lakritspulvret och bärpuplvret som jag använt mig utav i receptet.

Frasig söt maräng med syrlig och len citroncurd och friska bär är en otroligt god kombination. Samtidigt är det en relativt snabb och enkel dessert att göra, då man kan ha marängerna klara långt i förväg. Personligen brukar jag spara på mig ett lager av äggvita i kylen, när jag exempelvis gör majonnäs eller andra recept som kräver endast äggulor. Sedan när jag har pratat ihop en del, så gör jag ett marängbak av det.

Äggvitan kan klara sig i upp till flera månader i kylen om den förvaras i en tätslutande burk av något slag. Dp är det bara skriva ett datum när du kläcker den första äggvitan. Äggvitan kan du sedan förvara i upp till 5-6 månader i kylen lite beroende på hur kallt du har i din kyl. Luktar det surt så har de blivit dåliga men är äggvitan luktlös så är den bara att använda.

Citroncurd har många olika användningsområden, du kan b. la ha den som pålägg på mackan, eller som fyllning i tårta eller paj eller varför inte på glassen i sommar. Citroncurden kan precis som maräng även göras i förtid och du kan sedan förvara den i upp till ett par veckor i kylen.

Citronbakelse med citroncurd ca 10 st

Marängbottnar

Se mitt recept på maräng

Citroncurd

3 Citroner saft + cest
2 Ägg
2 Äggulor
1,5dl (rå)socker
75g Smör

Topping

4dl Vispgrädde
Blåbär, hallon eller andra bär

Annons Stadium

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 125ºc.
2. Gör marängsmeten enligt anvisningarna.
3. Spritsa sedan ut marängen till runda bakelse med hjälp av en spritspåse och tyll. Börja att spritsa i mitten och arbeta dig sedan utåt i en cirkelrörelse samtidigt som du spritsar, avsluta med en extra hög kant i ytterkant så att det blir som små marängskålar.
4. Sätt in marängen i ugnen och baka dem först 15 minuter. Sänk sedan värmen till 100ºc och baka dem i ytterligare 1-2 timmar eller tills dem är helt torra. Marängerna kan gärna stå kvar på eftervärmen över natten, då blir de extra frasiga.
5. Blanda allt till citroncurden förutom smöret.
6. Koka upp på medelhög värme under ständig vispning, annars kan det skära sig. Vispa tills curden blivit tjock, men den får inte koka, ett bra riktmärke är att den inte går över 85ºc. Annars blir det äggröra. Så det är bra att ha en kökstermometer till hands.
7. När citroncurden har tjocknat rör du ner smöret så att det löser sig helt. Låt kurden svalna. Du kan sedan förvara den i en tätslutande burk i upp till två veckor i kylen.
8. Vispa grädde och montera sedan din marängbakelse.
9. Börja med att fylla skålen med citroncurd, spritsa sedan grädden runt om kanterna och lägg sedan rikligt med bär på toppen.
10. Testa gärna att toppa bakelsen med exempelvis lakritspulver eller varför inte något frystorkat bärpulver.

 

Kika gärna in några liknande recept här nedan.

 

Citronmarängpaj med jordgubbar

Maränger

 

 

 

 

 

 

 

 

Blåbärsmaränger

 

Citronsemifreddo med hallon




Supernyttiga raw brownies

Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

Annons Svensk hälsokost.se
I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Annons Cervera

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.

 

Kika gärna in några andra goda hälsosamma recept här nedan

 

Sockerfri och glutenfri kladkaka

Havremuffins med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Rödbetssmoothie med hallon och hampa

Rawfoodbullar med chiafrön